Zijn gembershots gezond?

Gember is een kruid uit de Aziatische keuken. Dit kruid staat bekend om haar pittige smaak en haar medicinale toepassingen. Gember verovert momenteel ook Nederland. Zo kan je in steeds meer horecagelegenheden gemberthee of zelfs een gembershot bestellen. Wij zochten uit wat de reden van deze gember hype is. 

Wat is gember?

Gember is de wortel van de gemberplant. Het is familie van kurkuma, kardemom en laos. Gemberpoeder vormt samen met deze familieleden het bekende kerriepoeder. Kurkuma is verantwoordelijk voor de uitgesproken kleur van kerriepoeder.

Er zijn oude documenten gevonden waaruit blijkt dat gember al zeker 5.000 jaar geleden in China en India werd gebruikt in de geneeskunde. Sinds de 1e eeuw wordt gember ook in de Mediterrane regio’s gebruikt, nadat het door de Romeinen uit India werd gehaald. De Romeinen gebruikte gember bij spijsverteringsklachten en maag- en darmproblemen. 

De gezondheidsvoordelen

Gember wordt al eeuwen gebruikt om haar medicinale eigenschappen. Er zijn dan ook veel gezondheidsvoordelen van dit kruid bekend. 

Gezondheidsvoordeel 1: helpt tegen misselijkheid

Een handige toepassing van gember is die tegen misselijkheid. Het helpt bij reisziekte of ochtendmisselijkheid. Dit kruid helpt ook als je aan het vasten bent en misselijk wordt van de honger. Het helpt ook bij zwangerschapsmisselijkheid. 

Gezondheidsvoordeel 2: vermindert ontstekingen

In ons lichaam hebben we constant laaggradige ontstekingen, zonder dat we hier iets van merken. Het is wel belangrijk om iets tegen deze ontstekingen te doen omdat ze op termijn kunnen overgaan in chronische ziekten zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.

Gember helpt om deze laaggradige ontstekingen in het lichaam te verminderen. Dit effect is te danken aan de werkzame stof van gember: gingerol. 

Gezondheidsvoordeel 3: helpt bij diabetes 

Gember verbetert de insulinegevoeligheid. Doordat het lichaam hierdoor beter op insuline reageert kunnen de bloedsuikers dalen. Dit is belangrijk bij de behandeling van diabetes. 

Gezondheidsvoordeel 4: cholesterolverlagend 

We maken onderscheid tussen goed en slecht cholesterol. Het HDL cholesterol is het goede soort. Het LDL is het slechte soort. Gember helpt om het slechte LDL cholesterol te verlagen. 

Gezondheidsvoordeel 5: bescherming tegen infecties

Gember remt de groei van verschillende kwaadaardige bacteriën af. Het is de stof gingerol die hier voor zorgt. Gember kan worden gebruikt tegen infecties van het tandvlees.

Gember remt ook de groei van het verkoudheidsvirus (het RSV virus). 

Gezondheidsvoordeel 6: verhelpt diarree

Op vakantie en besmet voedsel gegeten? Geen nood, gember helpt bij diarree die veroorzaakt wordt door het eten van besmet voedsel. Dit is te danken aan de remmende werking op slechte bacteriën die het gingerol heeft. 

Gezondheidsvoordeel 7: goed bij het afvallen

Gember heeft de eigenschap te zorgen voor een voller gevoel na de maaltijd. Dit helpt bij het afvallen omdat dit minder snel zorgt voor het snacken tussen de maaltijden door. 

Wat is een gembershot?

Een gembershot is een klein drankje wat ervoor zorgt dat je snel en makkelijk een gezonde dosis gember kan nemen. Voor de duidelijkheid: een gembershot bevat geen alcohol zoals de shotjes die je misschien wel kent vanuit het café. Een shotje wil zeggen dat je het in één teug kan opdrinken.

Een gembershot maak je door verse gemberwortel in de slowjuicer te doen. De slowjuicer perst het sap uit de gemberwortel en het pulp van de gember blijft in de machine achter.

Je kunt alleen het verse gembersap drinken maar vaak worden er nog wat andere dingen aan het gembershot toegevoegd. Dingen om het gezonder te maken maar ook om het lekkerder te maken. Een lekkere combinatie is om het gembersap te mengen met wat citroensap en wat honing. Dit maakt het fris en zoet. Deze combinatie is erg goed tegen keelpijn.
Je kunt ook sinaasappelsap aan het verse gembersap toevoegen om het wat zoeter en minder scherp te maken. Wil je het juist scherp en pittig hebben dan kan je cayennepeper aan je gembershot toevoegen.

Een gembershot bevat een hoge concentratie van de werkzame stof gingerol. Daarnaast bevat het nog tal van waardevolle vitaminen, mineralen en spoorelementen. Deze zijn: 

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Fosfor
 • Calcium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Zink
 • IJzer
 • Jodium

Als je niet gewend bent om gembershots te drinken dan kan dat in het begin best heftig zijn. Wat je drinkt is geconcentreerd gembersap wat scherp en pittig van smaak is. Het lekkerder om de shotjes gekoeld te drinken en als je niet gewend bent aan de smaak dan is het verstandig om het gembersap te verdunnen met wat citroensap of sinaasappelsap.

In sommige supermarkten worden tegenwoordig ook gembershots verkocht. Deze zijn niet zo gezond als de shots die je zelf maakt. De shots uit de supermarkt zijn meestal sterk verdund en hebben toevoegingen zoals suiker om ze lekkerder te maken. De shots uit de supermarkt kunnen wel een eerste opstap zijn om gembershot uit te proberen en te wennen aan de smaak. Eenmaal aan de smaak gewend is het verstandig om te gaan voor echte gembershot omdat je pas dan optimaal zal profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember.

Tegenwoordig zijn er ook een aantal webshops die online gembershots verkopen. Het voordeel van dergelijke shots is dat je ze zelf niet hoeft te maken en dat er is nagedacht over de smaak. De gembershots die je online kunt kopen hebben vaak gezonde toevoegingen zoals aloë vera, kaneel, sinaasappelsap, citroensap, gingseng of citroengras die de shots nog lekkerder en gezonder maken. De gembershots die je online koopt kan je ingevroren kopen. Ze worden dan ingevroren geleverd door een speciale bezorgdienst die ingevroren producten kan bezorgen. Je kunt dan een voorraad gembershots in je vriezer aan houden. Een dag voordat je een shot wilt nemen haal je de gembershot uit de vriezer. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*