
Een Cloud werkplek stelt organisaties in staat om op ieder moment toegang te krijgen tot applicaties, data, werkplekken en severs. Deze data wordt opgeslagen in optimaal beveiligde datacenter die worden onderhouden door ICT-specialisten.
Waar eerder IT-diensten, zoals software, databases, servers en netwerken, werden gedownload op een fysieke computer/server, geeft een cloud werkplek je toegang tot dezelfde toepassingen, maar dan online. Grotere bedrijven maken verhoudingsgewijs vaker gebruik van een cloud werkplek dan kleinere bedrijven. Van de bedrijven met meer dan 250 werkzame personen gebruikte volgens het CBS bijna 80% cloud-diensten. Bij 46% van de bedrijven van tien tot vijftig medewerkers was dat het geval.
Wat maakt het zo aantrekkelijk voor MKB bedrijven om over te stappen op werken in de cloud?
Het MKB haalt met een Cloud werkplek dezelfde voordelen in huis als grote bedrijven. En hiervoor hoeven ze geen grote investeringen te doen en dure ICT-apparatuur aan te schaffen. Ook is er ook geen specifieke kennis nodig voor het beheren van de ICT-infrastructuur.
We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:
#1 Flexibiliteit, eenvoudig op- en afschalen
Cloud oplossingen zijn ideaal voor bedrijven die een flexibele hoeveelheid opslag, bandbreedte of rekenkracht nodig hebben. Naarmate de behoefte van je organisatie groeit of krimpt is het gemakkelijk je cloud capaciteit of het aantal gebruikers op of juist af te schalen.
#2 Werken in de Cloud bevordert de samenwerking
In de Cloud zijn alle gegevens real time beschikbaar binnen de organisatie. Met je werkplek in de cloud kun je altijd en overal documenten openen, bewerken en delen in de cloud en ben je in staat om veel efficiënter samen te werken. Cloud werkplek diensten en file sharing apps helpen daarbij en bieden volledig inzicht in gezamenlijke projecten, zonder de noodzaak van het over en weer sturen van bijlagen in e-mailberichten. Daarmee ziet elk projectlid de laatste versie van een bestand en voorkom je overbodige en conflicterende bestanden. Deze mogelijkheden bevorderen de samenwerking, productiviteit en creativiteit van medewerkers.
#3 Verlaagt en geeft inzicht in kosten
Er komen geen investeringskosten of opstartkosten kijken bij het laten groeien van je organisatie, want met een cloud werkplek is er geen investering nodig in bijvoorbeeld softwarelicenties, aanschaf van hardware of het installeren en beheren van een eigen datacenter. Op basis van een abonnementsmodel kunnen organisaties hun automatisering regelen. Zo weet je precies wat je waarvoor betaalt. En je betaalt alleen voor cloud diensten die je daadwerkelijk nodig hebt.
#4 Toegankelijkheid
De Cloud werkplek maakt gebruik van een server die niet binnen uw organisatie staat maar in een beveiligde datacenter. Of je nu op kantoor, onderweg of thuis werkt op je laptop, smartphone of tablet, deze server is met een internetverbinding altijd bereikbaar. Zo heeft iedere medewerker toegang tot de alle data die op dat moment nodig is. Met Cloud Computing voorzie je op een betaalbare en veilige manier in deze behoefte.
#5 Betere work-life balance
Als je een internetverbinding hebt kun je werken. Organisaties kunnen hun medewerkers daardoor meer flexibiliteit bieden, zodat ze kunnen kiezen voor de work-life balance die bij hen past. Want of je nou het liefst thuis, onderweg, in het buitenland of op kantoor werkt, met je bestanden in de cloud maakt dat niet uit. Je kunt immers overal efficiënt werken. Met moderne communicatie apps is afstand geen bezwaar.
#6 Meer veiligheid met Cloud computing
Je laptop of smartphone verliezen is op zich al vervelend en kostbaar. Maar de data in jouw device is nog veel meer geld waard. Cloud-oplossingen bieden je meer zekerheid bij verlies of diefstal. Wanneer je gegevens worden opgeslagen in de cloud, kun je deze openen, ongeacht wat er gebeurt met je apparaten. Je kunt zelfs op afstand gegevens van verloren laptops wissen zodat ze niet in verkeerde handen vallen.
#7 Zorgeloos werken met Software as a Service (SaaS)
Bij Cloud computing zijn servers off-premise. Leveranciers beheren ze en implementeren de meest actuele software- en beveiligingsupdates. Je betaalt voor een totale service en niet alleen de software en systemen, daarom noemen we software in de cloud ook wel Software as a Service (SaaS). De cloud leverancier ontzorgt je met een goede basis en infrastructuur en jij kunt je focussen op je core business.
#8 Disaster recovery
Goede voorzieningen voor disaster recovery zijn essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Want hoe lang kan jouw organisatie zonder ICT? Maar voor kleinere bedrijven, die de benodigde liquide middelen en expertise missen, kan investeren in adequate recovery voorzieningen lastig zijn. Cloud computing maakt disaster recovery voor alle organisaties mogelijk. Gegevens kunnen gespiegeld worden in de cloud, waardoor het maken van back-ups en het noodherstel na een een ramp veel eenvoudiger en sneller gaat. De bedrijfscontinuïteit is gewaarborgd, zonder dat er vooraf aanzienlijke investeringen en expertise voor nodig is.
#9 Je gegevens en bestanden worden veilig opgeslagen
Door de hoge eisen die aan de beveiliging gesteld worden bij cloud computing zijn je gegevens en bestanden optimaal beveiligd. Veiliger zelfs dan bij een traditionele ICT-infrastructuur. Bij Cloud computing kun je eenvoudig toegang tot bestanden en gegevens verlenen op persoonsniveau.
#10 Verbeteren concurrentiepositie
Overstappen naar de cloud voorziet je van toegang tot technologie op enterpriseniveau, waarmee je je concurrentiepositie kunt verbeteren. Met Software as a Service (SaaS) hebben kleine bedrijven dezelfde middelen tot hun beschikking hebben als gerenommeerde grote bedrijven. Ca. 70% van de organisaties ervaart door de keuze voor cloud technologie merkbare concurrentievoordelen (bron: CBS).
#11 Milieuvriendelijk
Als je cloud behoeften schommelen, dan past je servercapaciteit zich aan. Ook het milieu heeft daar baat bij. Je verbruikt immers alleen de energie die nodig is en beperkt daardoor je CO2-voetafdruk.
Laat een reactie achter