Welke gegevens heb ik nodig om een autoverzekering af te sluiten?

In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren en anders mag de auto niet de weg op. Je hebt drie mogelijkheden: WA, WA+ en Allrisk. De WA-dekking vergoedt de kosten voor schade die je veroorzaakt met je auto. Met de WA+ dekking ben je ook verzekerd voor de schade die buiten jouw schuld aan de auto ontstaat. Met een Allriskdekking ben je verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt. Als je een autoverzekering wilt aanvragen, zal er om een aantal gegevens gevraagd worden. Naast de NAW-gegevens van de persoon, zullen er ook technische vragen gesteld worden over de auto. Ook zullen ze meer over jouw verleden als bestuurder willen weten. Hieronder hebben we alle gegevens die je nodig hebt op een rijtje gezet.

Meldcode auto

Om een auto te kunnen verzekeren heb je de meldcode van de auto nodig. Deze code bestaat uit vier cijfers en is gekoppeld aan je auto. Elke auto heeft een eigen chassisnummer en de laatste vier cijfers van dit nummer vormen de meldcode. Het chassisnummer is vaak te vinden rondom de motorkap of voorruit.

Bij auto’s die na 1 januari 2014 zijn aangeschaft krijg je een kentekencard. Als je het chassisnummer niet kan vinden in je auto, dan kan je de meldcode ook vinden op de kentekencard.

NAW-gegevens

Bij iedere verzekeraar zijn je NAW-gegevens natuurlijk vereist. De verzekeraar zal vragen om je naam, adres, telefoonnummer, emailadres en bankrekeningnummer. De verzekeraar heeft je bankrekeningnummer nodig, want het komt wel is voor dat je te veel premie hebt betaald en dit kun je dan terugkrijgen. Daarnaast heeft de verzekeraar ook het kenteken nodig. Zonder deze gegevens is het niet mogelijk om een verzekering af te sluiten, want een verzekering moet op naam van een persoon worden gezet.

Wensen

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende soorten dekkingen beschikbaar. Een verzekeraar wil weten welke dekking je wilt hebben. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want niet iedere dekking is geschikt voor jouw omstandigheden. Welke dekkingsvorm het best bij jou past hangt af van de eigenschappen van de auto, budget en risico’s in het verkeer. Een Allriskverzekering is bijvoorbeeld niet geschikt voor oudere auto’s. Deze zijn over het algemeen minder waard en de premiekosten zijn dan veel te hoog.  

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*