Wat kun je verwachten als je in verwachting bent van je eerste baby?

Zo, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Dit is een geweldige tijd in je leven, en er is zoveel om naar uit te kijken. Bij alle opwinding horen natuurlijk ook veel vragen. Wat kun je verwachten tijdens je eerste zwangerschap?

Weet wat er gaat komen 

Er staan je veel dingen te wachten tijdens je eerste zwangerschap, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende (en belangrijke!) dingen om rekening mee te houden:

1. Regelmatige doktersbezoeken

Tijdens je eerste zwangerschap zul je je arts of verloskundige waarschijnlijk vaker zien dan normaal. Tot 28 weken heb je waarschijnlijk elke 4 weken een afspraak, tot 36 weken elke 2 weken en daarna wekelijks tot je bevalling. Deze afspraken zijn belangrijk om je gezondheid en de ontwikkeling van je baby in de gaten te houden.

2. Zwangerschapslessen

De meeste ziekenhuizen bieden prenatale cursussen aan, een goede manier om meer te weten te komen over zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Het is ook een goede gelegenheid om andere aanstaande ouders te ontmoeten die hetzelfde doormaken als jij!

3. Zwangerschapssymptomen

Elke zwangerschap is anders, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen, zoals vermoeidheid, ochtendmisselijkheid, brandend maagzuur en rugpijn. Het goede nieuws is dat deze symptomen meestal verdwijnen zodra je baby is geboren! Dit is dan ook vooral even afzien en gelukkig zijn er ook middelen die bijvoorbeeld de misselijkheid wat kunnen verminderen. 

4. Je lichaam verandert 

Naarmate je baby groeit, verandert ook jouw lichaam. Je kunt merken dat je borsten groter worden, je taille wordt groter en je kunt wat aankomen. Deze veranderingen zijn allemaal normaal en niets om je zorgen over te maken!

5. Positiekleding

Zoals hierboven al genoemd, verandert je lichaam. En dit betekent dat ook je kleding anders gaat zitten. Na verloop van tijd ga je merken dat je normale kleding niet meer past of comfortabel zit. Je jeans kan niet meer dicht en shirtjes trekken. Dat is het moment om je eerste positiekleding aan te schaffen. Deze kledingstukken zijn speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen en bieden je comfort tijdens je zwangerschap. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele mooie en trendy items te vinden voor aanstaande moeders. Kijk bijvoorbeeld eens bij Noppies! Hier vind je kleding voor jou en je kleintje. 

6. Emotionele schommelingen 

Je lichaam verandert niet alleen van buiten, binnen gebeurt er misschien nog wel veel meer! Je hormoonbalans is namelijk helemaal zoek. Een zwangerschap gooit alles overhoop. En hier horen vaak emotionele schommelingen bij. Wees dan ook niet verrast als je spontaan begint te huilen om iets onbenulligs. Niets mis mee – dat hoort er gewoon bij en trekt na zwangerschap en borstvoeding bij. 

Voor iedereen anders 

Zwangerschap is normaal gesproken een geweldige tijd in het leven van een vrouw, maar het kan ook gevuld zijn met veel vragen en onzekerheid. En het is écht niet altijd rozengeur en maneschijn. Voor iedereen verloopt de zwangerschap anders. Wees je hier ook vooral van bewust. Toch kan een beetje verwachtingsmanagement geen kwaad. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*