
Een scheiding is nooit leuk en het kan lastig zijn om de knoop door te hakken om te gaan scheiden. Daar komt nog bij dat een scheiding bepaald niet gratis is. Bij de gemiddelde scheiding komen namelijk flink wat kosten kijken. Denk jij erover na om te gaan scheiden? Lees dan dit artikel goed door. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan.
Advocaatkosten
Ga je scheiden, dan heb je daarvoor een advocaat nodig die jullie stukken indient bij de rechtbank. Zoals iedereen wel weet zijn advocaten vrij prijzig en in dit geval betaal je al gauw zo’n 150 à 200 euro per uur voor zijn of haar diensten. In plaats van een advocaat kun je ook kiezen voor een scheidingsbemiddelaar die helemaal is gespecialiseerd in echtscheidingen. Hoe lang mediation bij een scheiding duurt, hangt helemaal af van jullie situatie, maar vaak gaat dit wel richting de 10 uur. Tip: heb je een rechtsbijstandverzekering, dan vergoedt die meestal de kosten van meditation.
Advocaatkosten zijn hoog, maar afhankelijk van je situatie kunnen ze erg verschillen. Het zou natuurlijk het mooiste zijn dat de relatie van jou en je partner nog dusdanig goed is dat jullie een gezamenlijke advocaat in de arm nemen. Is dat niet het geval en kiezen jullie beide voor een eigen advocaat, dan vallen de kosten logischerwijs hoger uit.
Rechtbankkosten
Iedere scheiding vindt plaats via de rechtbank. De kosten die de rechtbank rekent om jullie scheiding te behandelen heten de griffiekosten. Als jij en je partner samen een verzoek tot scheiding indienen kost dit jullie een kleine 300 euro.
Kun je dit bedrag niet ophoesten, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid een groot deel van de kosten van je scheiding.
Overige kosten
De belangrijkste kosten hebben we nu wel behandeld, maar soms komen er nog wat extra kosten kijken bij een scheiding. Voor bepaalde uittreksels die je nodig hebt van de gemeente moet je bijvoorbeeld vaak nog een klein bedrag betalen. Is je scheiding erg complex of heb je een eigen bedrijf, dan is het misschien nog wel nodig om een financieel adviseur in te schakelen. En tot slot: soms komt het voor dat jij en je partner nog wat extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van coaching of therapie.
Laat een reactie achter