Wanneer moet een autoruit vervangen worden?

Als automobilist heb je het vast weleens meegemaakt: een sterretje in de ruit. Het is niet gelijk reden tot paniek. De autoruit hoeft nog niet gelijk vervangen te worden. Een autoruit vervangen bij schade is namelijk niet altijd verplicht. Of een autoruit vervangen verplicht is wordt bepaald aan de hand van de schade en waar deze schade zich bevindt. Het is goed om te weten wanneer een autoruit vervangen moet worden.

Sterretje in de ruit

In principe kun je met een sterretje in je voorruit tijdelijk blijven doorrijden. Een sterretje in de ruit is een van de meest voorkomende vormen van ruitschade en is makkelijk op te lossen. De hele voorruit vervangen is daarom niet nodig in deze situatie. Wel is het verstandig om de schade te laten repareren. Een onschuldig sterretje kan namelijk snel veranderen in een barst. Wanneer u gaat rijden met een sterretje in de ruit en u rijdt in een put, kan het sterretje verder scheuren. In dit geval moet u wel heel de voorruit laten vervangen.

Wanneer verplicht vervangen?

In principe is er niemand die u kan verplichten om de autoruit te vervangen. Wel kan het zorgen voor een afkeuring van de apk. Dit is afhankelijk van de ernst en locatie van de schade. Een auto wordt niet direct afgekeurd wanneer er ruitschade is. Als de schade niet in het gezichtsveld zit is het toelaatbaar. Als de schade wel in het gezichtsveld zit is de kans groot dat de auto afgekeurd wordt. Het lijkt namelijk onschuldig, maar deze barst kan het zicht belemmeren. Ondanks dat het niet verplicht is, is het voor je eigen veiligheid verstandig om de ruit te laten repareren of vervangen.

Autoruit vervangen uitbesteden

Een autoruit kunt u zelf vervangen, maar alleen als u een eigen garage hebt of een hobbyist bent. In de meeste gevallen kunt u het beste de ruit laten vervangen door professionals. Hierdoor weet u zeker dat alles goed verloopt. De kosten van de voorruit vervangen kunnen verschillen per situatie. Als eerste zal er gekeken worden of een ruit echt vervangen moet worden of dat het gerepareerd kan worden. Ook is het afhankelijk van het type ruit. Ook ligt het eraan of u verzekerd bent. In dit geval hoeft u soms niks te betalen of een klein bedrag.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*