Wandbekleding in huis

Wandbekleding

Kort gezegd is wandbekleding, alle soorten materialen die je kunt gebruiken om op een wand aan te brengen. Behang, hout, tegels, natuursteen, beton en diverse soorten pleisterwerk zijn mogelijkheden. Je kunt echter ook een wandschildering als wandbekleding aanbrengen of een groot schilderij ophangen.
Wandbekleding vindt je in alle ruimtes van het woonhuis. Het toilet zal meestal een wandbekleding van tegels hebben. Dit is hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. De badkamer heeft ook veelal een gladde afwerking van muren. De keuken zal ook een muur met tegels hebben, vooral op de plekken waar wordt gekookt en achter het aanrecht. De hal, slaapkamers en de huiskamer hebben ook hun eigen specifieke wandbekleding.

Soorten wandbekleding

Behang

Behang is doorgaans een bekend soort wandbekleding die bestaat uit papier, wel of niet met een kunststof toplaagje. Behangen is een vak apart, toch zijn er veel Nederlanders die zelf de lijnmkwast ter hand nemen. Behang wordt gesneden in banen die naast elkaar op de muur worden geplakt. Wanneer er een motief op het behang zit, is het de kunst dit zo mooi mogelijk door te laten lopen. Behang is er in vele soorten. Duur maar ook goedkoop zoals het rauhfaserbehang. Deze behangsoort is vrij dun en zal na het aanbrengen nog gesausd moeten worden. Voordeel is dat elke kleur aangebracht kan worden.

Baksteentextuur

Heb je een industrieel interieur of wil je dit gaan creëren, dan is een bakstenen muur een mooie toevoeging. Tegenwoordig is deze simpel aan te brengen door eerst een cementmengsel of stuc op een bestaande muur aan te brengen en deze nog vochtige substantie te bewerken met een acryl mal. Zo ontstaat er op simpele wijze een baksteen structuur. Deze muur kun je in alle mogelijke kleuren schilderen.

Hout

Een wandbekleding van hout combineert met een groot aantal woonstijlen. Hout is er dan ook in verschillende tinten en geeft warmte aan een ruimte. Kan chique maar ook robuust ogen. Is verkrijgbaar in planken, stroken of houten platen. Hout zal niet snel vervelen maar is overschilderbaar, wanneer je op de huidige kleur bent uitgekeken.

Natuursteen

Natuursteen is in vele varianten verkrijgbaar. Zo zijn er de grote natuurstenen die niet alleen maar voor buiten kunnen worden gebruikt, maar ook binnen een functie kunnen hebben. Bekleed een kleine muur met grote ruwe stenen en je hebt een echte blikvanger in je interieur.

Vicenza

Vicenza steen is een steensoort uit Italië die steeds meer in populariteit toeneemt. Een rustieke uitstraling van gepolijste stenen die een poreuze structuur hebben.

Marmer

Marmer is een duurdere wandbekleding die verkrijgbaar is in vele soorten en kleuren. Chique maar prijzig. Een badkamer met wanden van marmer zal voor veel mensen een droom zijn.

Tekening

Een witte muur met een tekening of wandschildering is een ware eye-catcher. Het is inspirerend en uniek om een door jouzelf bedacht onderwerp op je muur aan te laten brengen. Kijk voor informatie op de diverse websites van kunstenaars die deze mogelijkheid aanbieden.

Wil je meer tips over hoe jij je huis nog mooier kan maken? Neem dan eens een kijkje op huistrend.nl!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*