WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ RAAMDECORATIE?

Ga jij verhuizen of is je huidige raamdecoratie aan vervanging toe? Dan ga je binnenkort vast nieuwe raambekleding bestellen. Raamdecoratie is er in allerlei soorten en maten. Hierdoor is het soms hartstikke lastig om de juiste keuze te maken. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen vaan raamdecoratie!

Raamsoort

Als je op zoek gaat naar nieuwe raamdecoratie, is het belangrijk om rekening te houden met het soort raam in de ruimte. Bedenk vooral of het raam vaak open staat en hoe het raam dan opengaat. Bij draai-/kiepramen kantelen de ramen bijvoorbeeld naar binnen, waardoor raamdecoratie die aan het kozijnen wordt gehangen vaak niet handig is. Plisségordijn of een normaal gordijn op maat zijn dan bijvoorbeeld wel een optie. Kijk ook naar de grootte en vorm van het raam. Sommige raamdecoratie staat bijvoorbeeld mooier bij horizontale rechthoekige ramen en andere juist bij verticale ramen die van de vloer tot aan het plafond lopen.

Lichtinval

Let ook op de lichtinval als je andere raambekleding wil kopen. Zo is het van invloed vanuit welke richting het licht binnenvalt. Bij een zuidelijke lichtinval heeft het licht bijvoorbeeld een warme tint. Raamdecoratie in koele kleuren past hier goed bij. Valt het licht juist vanuit het noorden naar binnen? Dan heeft het licht al een koele tint en kun je beter voor raamdecoratie in warme kleuren gaan.

Bedenk ook hoe fel het licht is dat naar binnen schijnt en in welke mate je dit wil tegen kunnen houden. Als je bijvoorbeeld een compleet donkere kamer wil, dan zijn velours gordijnen een goede keuze. Je kunt onder andere gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen in een verduisterende stof bestellen. Als er nog wel wat licht binnen mag komen, dan kun je bijvoorbeeld voor inbetweens of duo rolgordijnen gaan. Wil je de raamdecoratie aan de stand van de zon aanpassen zonder dat het compleet open of dicht moet? Dan zijn jaloezieën of shutters een goed idee. Door de horizontale lamellen te verstellen kun je steeds de ergste zon buiten houden, maar nog wel zien wat er buiten gebeurt.

Interieur

Ook niet onbelangrijk: de raamdecoratie moet natuurlijk ook bij de rest van het interieur passen. Kijk dus goed welk kleurenpalet en welke woonstijl je in huis hebt. De meeste raamdecoratie kun je in allerlei kleuren bestellen, waardoor er altijd wel een kleur is die bij de rest van je interieur past. Belangrijker is het raamdecoratietype dat je kiest. Naast de verschillende functionaliteiten, hebben ze namelijk ook een eigen uitstraling. Hierdoor past het ene raamdecoratietype betere bij een bepaalde stijl dan een ander. Als je een veilige keuze wil maken, dan kun je het beste voor gordijnen gaan. Omdat gordijnen er in allerlei kleuren, prints en stoffen zijn passen ze eigenlijk wel bij elke stijl.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*