Waar je op moet letten om duurzamer te eten

duurzamer eten

Ongeveer 30% van de milieubelasting en uitstoot van broeikasgassen komt direct door de productie en consumptie van voedsel. Dit is uiteraard een groot getal dat duidelijk niet zo groot hoeft te zijn. Jij kunt een steentje bijdragen door duurzamer te gaan eten.

Wat te doen

Wat moet je allemaal doen om duurzamer te eten? Duurzaam is een breed begrip, maar bij voeding komt het vooral neer op minder consumptie, en niet meer eten dan je nodig hebt. Daarnaast kun je ook op deze punten letten:

-Verminder de consumptie van dierlijke producten, kies vaker plantaardige alternatieven. De productie van (rund)vlees is een van de meest vervuilende aspecten van de landbouw. Maar ook producten zoals kaas hebben een groot negatief effect. Voor duurzame alternatieven met vergelijkbare voedingstoffen kun je kijken naar peulvruchten, noten en vis. Vooral noten zoals pinda’s hebben erg weinig negatieve invloed op de milieubelasting.

-Let altijd op keurmerken als je duurzame keuzes wilt maken. Er is vandaag de dag voor alles wel een keurmerk en er zijn er ook een hele aantal die niks zeggen, maar er zijn een aantal relevante die je moet kennen. Op het gebied van milieu zijn de meest opvallende het EKO, Europees Biologisch, Erkend Streekproduct en Milieukeur keurmerken de belangrijkste. Bij dierlijke producten kun je letten op de Scharrel, Label Rouge, France Limousin en Beter Level keurmerken.

Gezonder lichaam

Over het algemeen is een beter oog voor duurzaamheid in je voedsel meteen een manier om over het algemeen kritischer te zijn over wat je eet. Minder eten inslaan is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt er ook voor dat je niet (per ongeluk) teveel eet. Veel dierlijke producten hebben ook onnodige stoffen die de plantaardige varianten niet altijd hebben. Als je meer let op duurzaamheid en voor keurmerken zoekt, zal je ook merken dat je sneller de neiging hebt om nieuwe dingen te proberen en meer variatie in je dieet aan te brengen. Veel mensen denken bijna niet meer na over de wekelijkse boodschappen die ze doen. Omdat je ook zuiniger zult gaan leven, is het ook goed mogelijk dat je verbeterd humeur een blijvend positief effect zal hebben op je lichaam en geest.

Keurmerken

Let altijd op keurmerken als je duurzame keuzes wilt maken. Er is vandaag de dag voor alles wel een keurmerk en er zijn er ook een hele aantal die niks zeggen, maar er zijn een aantal relevante die je moet kennen. Op het gebied van milieu zijn de meest opvallende het EKO, Europees Biologisch, Erkend Streekproduct en Milieukeur keurmerken de belangrijkste. Bij dierlijke producten kun je letten op de Scharrel, Label Rouge, France Limousin en Beter Level keurmerken. Om de supermarkt te vinden kun je op Openingstijden.nl kijken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*