Voedselverspilling, wat doe je er tegen?

voedselverspilling

Nederlanders verspillen zo ongeveer 15 tot 20% van het eten wat gekocht word. Dit komt neer op zo’n 50 kg weggegooid voedsel per jaar. En dan tellen we alleen maar het eten dat nog in eetbare staat was. Hoe komt het dat in sommige landen niets te eten is, terwijl wij zoveel ervan weggooien? En wat kun jij doen om dit percentage wat terug te krikken?

Een systemisch probleem

In elke schakel van de voedselketen komt voedselverspilling voor. Boeren moeten soms hele oogsten weggooien omdat het nét niet perfect genoeg is voor de supermarkt. Tijdens het vervoer kan de lading vertraging oplopen, waardoor het niet meer in goede staat is wanneer het aankomt. Als het in de fabriek aankomt worden er ook weer veel controles gedaan, en eetbaar voedsel dat net niet genoeg glans heeft word weggegooid en vaak vernietigd. Supermarkten slaan vaak veel product in om een groot ogende keuze en kwaliteit te tonen, maar het bijeffect daarvan is dat veel ook te lang in een schap ligt en daarom niet meer verkocht kan worden volgens de hoge standaarden van de verkoop.

Wat jij kunt doen

Om minder voedsel te verspillen kun je denken aan de volgende tips:

-Iets over zijn houdbaarheidsdatum? Voordat je het weg gooit, kijk ruik en proef eerst! Er is een verschil tussen producten met een ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en een ‘te gebruiken tot’ (TGT) label. Die laatste komt vooral op kort houdbare artikelen voor en het is verstandig om je daar aan te houden. Het THT label is veel minder definitief. Veel producten met dit label behouden hun kwaliteit goed. Producten zoals rijst, gedroogde pasta, koffie, frisdrank, eieren en kaas kunnen tot lang na hun houdbaarheidsdatum gebruikt worden, dit is vooral een richtlijn die de verkoopbaarheid van zo’n artikel (kleur, geur) kan beïnvloeden.

-Bewaar restjes en eet deze later op in plaats van losse, aparte snacks.

-Door goed te plannen wat je gaat eten in een week en hier in een keer boodschappen voor te doen, verminder je de kans dat je veel impulsaankopen doet. Dit zou het overtollige voedsel wat je normaal altijd weggooit terug moeten duwen.

-Als jouw producten snel bederven, kun je kijken of de koelkast wel koud genoeg staat. 4-6 graden is voor veel producten ideaal.

-Als je nieuwe producten koopt, zet het niet vooraan in de koelkast, maar achteraan. Zo verminder je de kans dat er vergeten achterin de koelkast staan te bederven.

Ook Interessant: The Butchery

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*