Valpreventies voor ouderen

Het aantal senioren in Nederland is de afgelopen jaren opmerkelijk gestegen. Zo is het aantal 65-plussers in de afgelopen twintig jaar vertienvoudigd. Hierdoor is het aandeel ouderen van de totale bevolking momenteel 19,5%. 

Helaas zijn niet alle ouderen topfit. Doordat het aantal senioren toeneemt, zal het aantal senioren die slecht ter been zijn ook toenemen. Dit kan leiden tot vreselijke situaties. Een val kan immers veel leed veroorzaken, waaronder kneuzingen en angsten. 

Alles-in-een-uitknop in de keuken

Indien ouderen besluiten langer in huis te blijven wonen, kan de omgeving zich grote zorgen maken. Het kan uiteraard voorkomen dat de oudere onbewust het gas aan laat staan of een gebakken eitje vergeet. Om de vergetelheid geen schijn van kans te geven, kan een alles-in-een-uitknop de oplossing zijn. Met een druk op de knop worden alle apparaten in de keuken uitgeschakeld.

Traplift

Ouderen zijn soms slecht ter been, maar ook behoorlijk eigenwijs. De trap zal in hun ogen geen risico’s met zich meebrengen, al kan een val veel vreselijke gevolgen hebben. Een traplift kan een prettige toevoeging zijn. Het persoon kan plaatsnemen in de stoel van de traplift en zal via de rails naar de volgende verdieping worden gebracht. Trapliften zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen: https://www.trapliftenvergelijken.nl/ 

Handgrepen

Handgrepen zijn erg prettig om extra steun te hebben. Zodra je uit bad stapt, een drempel over moet of uit bed stapt, zal het prettig zijn om houvasten te hebben. Een stuk veiliger. 

Personenalarm

Het is een prettig idee, zowel voor familieleden als het persoon in kwestie, om personen te kunnen contacteren in geval van nood. Een personenalarm kan in de vorm van een polsband of ketting meegedragen worden. Op die manier zal de oudere altijd in staat zijn te alarmeren indien nodig. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*