Simpele dingen voor een duurzamer leven

Steeds meer consumenten willen genieten van een duurzaam leven. Vaak wordt er gedacht dat er dan hele drastische dingen gedaan moeten worden die heel veel geld kosten. Natuurlijk kosten sommige dingen geld, maar vaak is het ook gewoon bewust stilstaan bij bepaalde handelingen. Het meest simpele voorbeeld is natuurlijk het scheiden van afval. Hieronder hebben wij 4 tips die voor een duurzamer leven zorgen

Is iets echt nodig?

Een heel simpele vraag die je kan stellen als je iets koopt is, heb je dat wel echt nodig? Kan je hier niet direct ja op antwoorden dan heb je waarschijnlijk het product niet nodig. Steeds vaker vervangen we onze tv, trui of mobiele telefoon. Vaak volledig onnodig, want het product wat je al hebt werkt gewoon prima. Vraag je daarom af heb je het nieuwe product wel echt nodig en zo niet dan laat je het lekker liggen.

Groene energie

Het klinkt allemaal heel logisch, maar toch maken consumenten nog steeds gebruik van grijze energie. Vaak wordt dit wel aangeboden als groene energie, maar is het doormiddel van certificaten omgetoverd tot groene energie. Veel beter is om met een energieleverancier samen te werken die gewoon 100% Nederlands groene energie aanbiedt. Vaak is dit helemaal niet zoveel duurder en kan je toch echt duurzaam zijn. Let hierbij natuurlijk op dat je wel zuinig omgaat met de energie. Ook voor 100% groene energie kan je gewoon ieder jaar energie vergelijken om zo te profiteren van flinke kortingen op je energierekening.

Eet wat vaker vegetarisch

Vlees produceren is een ongelofelijk belasting op ons milieu. Zowel de dieren als het onderhoudt ervan zorgt voor een gigantisch CO2 uitstoot en dat is niet goed voor het milieu. Door weeks iets minder vlees te eten kan je al bijdragen aan een betere wereld. Natuurlijk zou vleesvrij helemaal perfect zijn, maar als je dit lastig vindt dan kan één dag geen vlees al prima zijn. Doe daarnaast de rest van de week minder vlees en je bent echt goed bewust bezig.

Pak het vliegtuig niet (te vaak)

Je wilt duurzamer leven dus waarschijnlijk ben je gek op de wereld. Dan is het bijna onmogelijk om niet meer met het vliegtuig te reizen, want de verre landen zijn anders gewoonweg niet te bereiken. Maar waar wij hier over hebben is op vakantie gaan naar bestemmingen die je ook per trein of bus kan doen. Zeker als je het per trein doet dan is dit een grote stap voorwaarts. Wist je bijvoorbeeld dat je heel simpel met de trein naar Parijs kan binnen 4:30 uur. Dit is dus helemaal niet zoveel langer als het vliegtuig als je alle tijden meerekent die je van tevoren aanwezig moet zijn.

Kies voor een duurzaam bedrijf

Ga je met een bedrijf in zee kijk dan eens hoe het bedrijf zich inzet voor het milieu. Nieuwe kleding kopen moeten we allemaal, maar geeft het bedrijf die het verkoopt ook iets om waar het vandaan komt. Komt de kleding uit landen waar grote fabrieken staan waar mensenrechten worden geschonden? Kies dan eens voor een andere winkel die misschien iets duurder is, maar wel rekening houdt met de wereld en de rechten van de mens.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*