Recreëren in Nederland

Recreatie speelt in op een aantal menselijke basisbehoeften. Mensen recreëren vrijwillig en in hun vrije tijd. De redenen zijn talloos. Zoveel mensen zoveel wensen.
“Lekker, biertje drinken op het terras van ons Paviljoen Het Pareltje of ijsje eten bij onze snackbar ‘T Frietuurke”. De ander doet aan watersport wat op een steenworp afstand te vinden is. En natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die graag wandelen of fietsen in onze prachtige natuur. Men wil de behoeften bevredigen naar gezelligheid, genot, plezier, avontuur, en het verlangen naar het onbekende. Mensen zoeken in recreatie dan ook naar een evenwicht tussen verschillende verplichtingen, behoeften en verlangens: werk, ontspanning en plezier, vrijheid en verplichting, vertrouwdheid en onbekendheid, nieuwe dingen en herhaling. Dit kan allemaal terwijl u een seizoenplaats camping aan zee boekt. Uit het bovenstaande verhaal mag duidelijk naar voren komen dat de mensen om verschillende redenen zich bezig houden met recreatie. Dit hangt af van de interesses/ behoeften van de individuele personen. Dit is ook de reden waarom er simpelweg geen allesomvattende lijst te maken is waarom mensen recreëren. Wel is het mogelijk om de elementen die iets recreatief maken te ontleden. Daarnaast kan geconcludeerd worden dat de mensen andere behoeften hebben dan die van hun dagelijkse leven.

Dit is natuurlijk onderzocht en is een lijst opgesteld met de basisbehoeften:
– Behoefte aan ontspanning, gezondheid en welbevinden (recreatie)
– Behoefte aan vergroten van kennis en vaardigheden, zichzelf verder willen ontwikkelen, persoonlijkheid willen ontwikkelen (educatie)
– Behoefte aan zelfbezinning, zelfontdekking (contemplatie)
– Behoefte aan contact en gezelligheid (communicatie)
– Behoefte aan sociale oriëntatie “wijgevoel”, emotionele zekerheid, liefde, sociale geborgenheid (integratie)
– Behoefte aan participatie, engagement, inspraak en medeverantwoordelijkheid (participatie)
– Behoefte aan creativiteit /culturele ontplooiing (enculturatie)
– Behoefte aan afwisseling en genoegen, compensatie (compensatie)

Deze behoeften overlappen elkaar natuurlijk en hebben nogal een verschillende nadruk al naargelang het individu, leeftijd en leefsituatie. Veel van deze behoeften blijven onbevredigd op andere levensgebieden. De mens wil ze dan in de vrije tijd bevredigen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*