
Vroeger, toen de meeste mensen die nu kinderen hebben opgroeiden, was het zo lekker makkelijk. Er was in huis 1 telefoon te vinden. In huis ja, wilde je buitenshuis bellen dan ging je naar een telefooncel. Die huistelefoon, die was van iedereen. Wilde je iemand bellen, dan was er een grote kans dat je eerst een ander gezinslid aan de lijn kreeg, die de telefoon aan de juiste persoon moest doorgeven.
Tijden veranderen
Bovenstaande verhaal werkt bij de meeste kinderen van nu behoorlijk op de lachspieren. Met het hele gezin 1 enkele telefoon delen, die dan ook nog eens alleen binnenshuis gebruikt kan worden. Hoe komen ze erop! Vertel je erbij dat deze telefoon met een snoer vast zat aan de muur, en je dus middenin de woonkamer met je vriendje of vriendinnetje zat te praten, terwijl de rest van het gezin er ‘gezellig’ bij zat, rollen ze helemaal over de grond van het lachen.
Het is duidelijk: tijden veranderen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere volwassene een mobiele telefoon, terwijl het aantal vaste aansluitingen alleen maar blijft dalen. Steeds meer mensen kiezen ervoor geen vaste telefoon meer aan te schaffen, ze gebruiken hem tenslotte toch niet.
Handig is het ook wel, iedereen zijn eigen telefoon die altijd en overal gebruikt kan worden. En dan niet alleen om te bellen, uiteraard, want dat gaan we met zijn allen steeds minder doen. Met de introductie van de smartphone is bellen opeens niet meer zo handig: waarom zou je praten als je het ook kan typen, en je je niet hoeft af te vragen of je belletje de ontvanger wel gelegen komt.
Kinderen
Ook kinderen hebben vaak een eigen mobiele telefoon. En de leeftijd waarop zij er eentje krijgen lijkt steeds jonger te worden. Was nog niet zo lang geleden de middelbare school het moment dat ze er meestal eentje kregen, hoor je er tegenwoordig nauwelijks meer bij als je er op de basisschool geen hebt.
Wanneer geef jij jouw kind zijn of haar eerste mobieltje? En wat voor een kies je er dan? Veel ouders geven als het kind in de hogere klassen van de basisschool zit een eerste mobieltje aan hun kind, vaak een oud exemplaar van zichzelf. Een goed moment misschien ook wel, op deze leeftijd delen kinderen nog veel met hun ouders en kun je hen nog leren met de smartphone om te gaan met een redelijke kans dat ze iets met je advies doen. Voorzie de telefoon wel van een goed telefoonhoesje. Kinderen zijn nog niet altijd even zuinig op hun spullen, en een smartphonehoesje kan ervoor zorgen dat hun nieuwe aanwinst binnen no time in duizend stukjes op de grond ligt.
Laat een reactie achter