Nieuwe kinderschoenen kopen? Hier moet je op letten!

Eens in de zoveel tijd is het verstandig de bezem door je schoenenrek te halen. Wees lief voor je voeten en geef ze tijdig de zorg die ze verdienen. Ze dragen je immers de hele dag! Zo voorkom je ook dat je last krijgt van je rug, gewrichten of pijnlijke blaren. Zelf heb je misschien in de loop der jaren al ontdekt wat jouw voeten nodig hebben, maar bij kinderen in de groei verandert dit nog wel eens. Ga jij kinderschoenen kopen? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk om op te letten. Deze zaken worden verder besproken.

Elke leeftijdsfase vraagt wat anders

Elke leeftijdsfase vraagt om andere aandachtspunten. Er zijn genoeg schattige kinderschoenen, ook al voor de allerkleinsten. De verleiding om die meteen aan te schaffen is begrijpelijk. Kinderen die nog niet of pas beginnen te lopen, moeten echter hun loopspieren nog ontwikkelen. Dit doen ze door te trappelen en spelen met hun voeten. Het is dus van belang dat ze dit vrij kunnen doen en dat dit niet verhinderd wordt door bijvoorbeeld te kleine schoenen. Zodra een kind twee tot drie weken zelfstandig loopt, is het pas nodig de eerste schoenen te kopen. Vanaf dan gaat het hard. In de eerste twee tot drie jaar dat kinderen lopen hebben ze namelijk jaarlijks wel twee tot drie schoenmaten groter nodig. In deze fase is het dan ook belangrijk de voeten elke drie maanden te laten meten. Daarna groeien kindervoeten gemiddeld één tot twee maten per jaar. Je doet er goed aan de juiste maat dan om de zes maanden te laten bepalen.

Meten is weten

Regelmatig meten is dus belangrijk, maar hoe weet je dat dit op de juiste manier gebeurt? Je kunt dit het best overlaten aan de medewerkers van een (kinder)schoenenwinkel. Niet alleen de lengte van de voet, maar ook de breedte van de voet is van belang. Let er dus op dat beide maten altijd worden opgenomen. Je hebt de juiste breedte te pakken als de schoen nergens knelt. Wat betreft de lengte moet een kinderschoen wat speling hebben en anderhalve centimeter langer zijn dan de voet. Dit dient gemeten te worden aan de voorkant bij de tenen.


Weten waar de schoen wringt

Het begint bij de juiste lengte, breedte en pasvorm, maar er zijn meer zaken om in de gaten te houden. Als kinderen echt beginnen met lopen, moet je ook zorgen dat de schoen genoeg stabiliteit biedt. Daarvoor moeten zowel de hiel als de wreef van de voet stevig omsloten worden. Om te zorgen dat de voeten stevig staan en de schoen optimale ondersteuning biedt, kun je tevens letten op het materiaal. Zo geeft een schoen van (kunst)leer meer houvast dan schoen van stof zoals canvas. Een extra test die je kunt doen, is proberen of je de schoen kunt dubbelvouwen. Een schoen heeft altijd een buigpunt onder de bal van de voet waardoor je je voet kunt afwikkelen, maar als het goed is kun je de schoen niet helemaal dubbelklappen. Tot slot hebben kinderschoenen het liefst geen, of anders een lage, brede hak. 

Kinderschoenen kopen? 

Een fout die door veel ouders wordt gemaakt is dat er wordt gekozen voor goedkope kinderschoenen of tweedehands kinderschoenen. Kinderkleding en kinderschoenen kunnen nu eenmaal duur zijn, dus het is niet gek dat ouders van kinderen op zoek gaan naar goedkopere opties. Helaas zijn goedkopere kinderschoenen en tweedehands kinderschoenen vaak niet van de kwaliteit die de voetjes van je kind beschermen. Als je dan toch wilt besparen, dan kun je het beste in de sale kijken. Hier vind je kinderschoenen van een goede kwaliteit en voor een lagere prijs. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*