Kurkuma, wat kun je er allemaal mee?

Kurkuma, wat kun je er allemaal mee?

Het gebruiken van kruiden bij het bereiden van eten is een enorm simpele manier om meer smaak toe te voegen aan gerechten. Peper, zout, nootmuskaat en peterselie komt iedereen wel bekend voor. Maar er zijn nog steeds vele kruiden die minder bekend zijn. Dat is jammer, want deze kunnen ook een grote bijdrage brengen aan gerechten. Kurkuma is één van de kruiden die de afgelopen jaren snel is gestegen in populariteit en door velen is dit kruid onmisbaar in de keuken. Maar wat kun je er allemaal mee?

Waar komt kurkuma vandaan?

Oorspronkelijk komt dit felgele kruid uit India. Het wordt gemaakt uit de wortel van een plant, de Curcuma Longa. De wortel is geel van kleur, wat ook zorgt voor de felgele kleur van het gemalen kruid. Kurkuma is zeer populair in currygerechten, omdat de sterke smaak hier goed bij past. Daarnaast wordt kurkuma vaak verwerkt in gerechten door de gele kleur. Het is een bekende smaak- en kleurmaker binnen de keuken.

Voordelen van kurkuma

Kurkuma heeft vele voordelen wanneer het juist wordt ingenomen. In kurkuma zit een stof, curcumine. Deze stof zorgt voor de werking van het kruid.

De stof curcumine kan helpen bij het herstellen van weefsel en cellen wanneer deze in contact zijn gekomen met radicale stoffen. Dit zijn schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen door bijvoorbeeld vervuiling of zonlicht.

Een ander bekend voordeel van kurkuma, is dat het kan bijdragen aan de darmfunctie. Het helpt bij gas en opgeblazen darmen en zorgt voor een soepele stoelgang.

Ook wordt kurkuma al jarenlang gebruikt als natuurlijk geneesmiddel bij de ondersteuning van gewrichten en het soepel houden hiervan.

Diverse vormen en soorten

Kurkuma is verkrijgbaar in enorm veel verschillende vormen. Het is te verkrijgen in poedervorm, capsules, olie, zalf, zeep en zelfs maskers. De Kurkumaspecialist is een online webshop die gespecialiseerd is in kurkuma. Alle vormen en soorten zijn er verkrijgbaar.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het gebruiken van kurkuma, kan je het best een kijkje nemen op de site.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*