Kan een vriezer of koelkast in een onverwarmde schuur staan?

Veel keukens hebben niet de ruimte voor een grote koelkast of vriezer. Wat je al snel als oplossing zal bedenken, is het plaatsen van de apparaten in een schuur of garage. Deze ruimtes zijn alleen vaak niet geïsoleerd of verwarmd en worden daardoor in de winter heel koud en in de zomer weer heel warm. Kan het dan eigenlijk wel? In deze blog lees je het antwoord.

Klimaatklassen

Allereerst is het belangrijk om meer over klimaatklassen te weten, voor een duidelijk antwoord te kunnen krijgen. Er bestaan vier internationale gestandaardiseerde klimaatklassen. Die klassen geven aan binnen welk temperatuurbereik het apparaat probleemloos blijft werken. De SN-klasse (subnormaal) is geschikt voor omgevingstemperaturen tussen 10°C en 32°C, de N-klasse (normaal) voor 16°C tot 32°C, de ST-klasse (subtropisch) voor 16°C tot 38°C en de T-klassen (tropisch) voor 16°C tot 43°C. Koelkasten en vriezershebben één of twee klimaatklassen. Dit zijn de gestandaardiseerde klimaatklassen, maar enkele merken hebben inmiddels apparaten ontwikkeld die ook nog goed functioneren bij temperaturen tot wel -15°C graden.

Wanneer kan het niet?

Sommige koel/vrieskoelkasten hebben één thermostaat. Deze is gekoppeld aan het koeldeel. Wanneer het koeldeel te warm wordt, slaat de motor aan en wordt het vriesdeel ook gekoeld. Als de omgevingstemperatuur laag is, zal de motor van het koeldeel vaak niet aanslaan, waardoor het
vriesgedeelte ook niet gekoeld wordt. Deze koelkasten kan je dus niet in een ruimte zetten waar het kouder wordt dan 10°C. Er zijn weinig koelkasten die geschikt zijn voor het plaatsen in een onverwarmde schuur. Deze hebben namelijk meestal de hierboven genoemde klimaatklassen. Daarnaast wordt de temperatuur van de koelkast juist hoger, wanneer het rond de koelkast vriest. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en na verloop van tijd kunnen onderdelen kapot gaan.

Wanneer kan het wel?

Zoals net benoemd is, hebben enkele merken koelkasten ontwikkeld die geschikt zijn voor lagere temperaturen dan wat aangegeven wordt met de klimaatklassen. Liebherr is één van die merken. Alle Liebherr vrijstaande vriezers functioneren op lagere temperaturen. De vrieskasten met SmartFrost en vrieskisten zijn daarnaast voorzien van FrostProtect, waardoor ze zelfs geschikt zijn voor omgevingstemperaturen van -15°C. Deze kun je dus gerust in een schuur of garage plaatsen. Ook zijn enkele koelvrieskasten met twee thermostaten geschikt voor het plaatsen in een onverwarmde ruimte. Het koelgedeelte en vriesgedeelte hebben ieder een eigen thermostaat, waardoor ze goed blijven functioneren in een omgevingstemperatuur tot 0°C. Wanneer de temperatuur lager is, werken deze niet meer goed. Een tussenweg en mogelijke oplossing daarvoor is om in periodes waarin de temperatuur vaak te hoog of te laag is, de koelkast of vriezer niet te gebruiken. Daar kan je ook voor kiezen met een apparaat met een gewone klimaatklasse.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*