Je auto verkopen in 7 stappen!

Je wil een nieuwe auto. Je bent eruit, ‘dit type moet het worden met deze opties’. Eerst je eigen auto verkopen! Maar hoe zorg je er voor dat je je auto zo snel mogelijk kwijt raakt voor een zo hoog mogelijke prijs?

Stap 1 – verdiep je in de tweedehands automarkt

De beste eerste stap die je kan zetten in het verkoopproces is om je te verdiepen in de tweedehands automarkt. Zoek naar advertenties van vergelijkbare auto’s. Let hierbij goed op de kilometerstand en het bouwjaar van je auto. Bepaal de prijs die je wil ontvangen aan de hand van de laagst geprijsde vergelijkbare auto die te koop. Kijk ook naar de opties van de auto’s die online worden aangeboden. Heeft de laagst geprijsde vergelijkbare auto bijvoorbeeld stoffen bekleding en die van jou leder of halfleder, dan kun je proberen om met de vraagprijs hier net iets boven te zitten. Eventueel kun je een prijsindicatie opvragen bij een gespecialiseerd autokoopbedrijf. Wil je bijvoorbeeld een Golf 4 verkopen? Dan kun je een nauwkeurige prijsindicatie opvragen voor dit exacte type.  

Stap 2 – kies een verkoopwebsite

Kies een verkoopwebsite uit. Marktplaats.nl is een gebruiksvriendelijke website waarvoor de meeste mensen al een account zullen hebben. Ook kun je ook overwegen om autoscout.nl, gaspedaal.nl of autoweek.nl te gebruiken. Heb je geen zin om een uitgebreide advertentie te maken of geen zin om meerdere mensen over de vloer te krijgen? Dan kun je dit ontwijken door je auto aan een verkoopbedrijf te verkopen. Er zijn diverse verkoopsites die adverteren met wij kopen auto’s waar je een prijsindicatie kan opvragen. 

Stap 3 – maak foto’s voor de advertenties

Rijd naar een geschikte plek waar voldoende ruimte is en maak foto’s. Het is slim om er een paar meer te maken dan je denkt dat je nodig hebt. Fotografeer het exterieur, interieur, en eventuele bijzonderheden. Vergeet niet je auto schoon te maken voordat je begint met foto’s maken!

Stap 4 – maak een advertentie

Bij het maken van een advertentie is het belangrijk dat je een goede omschrijving van de extra opties geeft. Geef ook aan wanneer er recentelijk reparaties zijn uitgevoerd. Dit zijn kosten die de koper niet meer hoeft te maken en zal daarom de kans op verkoop bevorderen. Voeg zo veel mogelijk foto’s aan de advertentie toe.

Stap 5 – reageer op biedingen

Wacht een dag en reageer op biedingen en berichten van geïnteresseerden. Wacht hierbij niet te lang maar reageer ook niet te snel! Als je te lang wacht loop je het risico dat geïnteresseerden een andere auto vinden. Accepteer je een aanbod te snel, dan loop je het risico dat je je auto voor een te lage prijs weg doet.

Stap 6 – nodig mensen uit voor een proefrit

Als een potentiele koper oprecht geïnteresseerd is kun je er vanuit gaan dat deze de auto wil komen bekijken. Nodig de koper uit voor een eventuele proefrit en belicht hierbij zo veel mogelijk de voordelen maar ook enkele aandachtspunten. Dit laatste helpt om vertrouwen te wekken en komt betrouwbaar over. 

Stap 7 – schrijf de auto over. 

De prijsonderhandeling kan fysiek plaatsvinden wanneer de koper de auto komt bekijken. Ook wordt dit ook weleens na afloop telefonisch gedaan. Wanneer je een prijs overeenkomt is het zaak dat de auto op naam van de nieuwe koper wordt gezet. Hiervoor kun je terecht bij de kentekenloket. Op de website van de RDW vind je informatie hoe je dit het beste kan doen. Dit is namelijk afhankelijk van of je de auto verkoopt aan een particulier of rechtspersoon. Vergeet niet om duidelijke afspraken te maken over de betaling. Het beste kun je dit doen tijdens het overschrijven bij het kentekenloket. 

Je auto is verkocht!

Je auto is nu verkocht. Wanneer je van de koper het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen kun je per direct je autoverzekering opzeggen, opschorten of overzetten. Succes met het uitzoeken van je nieuwe auto!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*