Is het eenvoudig om een ​​wijnkelder in uw eigen huis te installeren?

Echte wijnliefhebbers halen hun hart op aan een mooie fles wijn. Bij het verzamelen van bijzonder lekkere wijnen is een wijnkelder onmisbaar. Wanneer gasten langskomen biedt het de mogelijkheid om een mooie fles wijn aan te reiken en het stelt u in de gelegenheid om wijnen op zo’n optimale manier te bewaren. Het bouwen van een wijnkelder brengt echter verschillende uitdagingen met zich mee. In dit artikel nemen we u mee in het installeren van een eigen wijnkelder.

Het doel van de wijnkelder

Bedenk allereerst waar u de wijnkelder voor gaat gebruiken. Wordt het een plek waar u gasten ontvangt en dient de kelder als decoratie van uw favoriete wijnen? Of wordt het een opslagruimte, waar u uw volledige collectie gaat bewaren? Afhankelijk hiervan kunt u kiezen voor het type kelder dat u laat bouwen. 

Bepaal de plek

Een goede locatie is het belangrijkste voor het bouwen van uw eigen wijnkelder. We gebruiken niet voor niets het woord ‘kelder’, want een plek waar weinig tot geen zonlicht komt, is van cruciaal belang. Het bouwen van uw eigen wijnkelder begint daarom bij het kiezen van een geschikte plek. De wijnkelder moet een aantal zaken goed kunnen regelen. Een belangrijke factor is de temperatuur in de ruimte. De beste temperatuur om wijn te bewaren is 12 graden. Een kelder warmer dan 15 graden of kouder dan 9 graden, zal ervoor zorgen dat de kwaliteit en smaak van de wijn drastisch verslechtert.

Gebruik het juiste isolatiemateriaal

Wijn die niet in de juiste condities wordt bewaard, blijft niet lang goed. Zonde voor het geval als u dure en bijzondere flessen wijn in de kelder wilt opslaan. Houd daarom rekening met de juiste isolatie, luchtvochtigheid, licht en temperatuur. Ook het type materiaal dat u gebruikt is van belang. Glazen deuren zijn mooi voor het oog, maar zorgen niet voor de juiste isolatie. Voor het beste materiaal, kiest u voor multiplex, omdat dit er goed bestand is tegen vocht. 

Temperatuurregulatie

Investeer in goede wijnkasten die de temperatuur van de wijn reguleren. De kosten hiervan zijn in eerste instantie hoger, maar door de kwaliteit van dure wijnen te behouden, bespaart het op de lange termijn kosten. Zonder de juiste apparatuur worden kelders te warm en wordt de smaak en kwaliteit van de wijn drastisch beïnvloed. Een wijnklimaatkast zorgt voor  de ideale luchtvochtigheid en temperatuur. Naast dat het de smaak behoudt, is het dankzij de wijnkast mogelijk de wijn op perfecte temperatuur in te schenken voor uw gasten. 

Zorg voor een aantrekkelijke display

Als wijnliefhebber wilt u uw wijn natuurlijk zo mooi mogelijk aan uw gasten presenteren. De meeste wijnkasten zijn voorzien van een uniek display, waarachter de flessen liggen. Daarnaast zorgt het UV-licht niet alleen voor de perfecte conditie van de wijn, maar ook voor een bijzonder mooie presentatie van de flessen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*