
Wanneer je met het gezin op herfstvakantie gaat dan zijn er drie problemen die de meeste problemen kunnen veroorzaken. De kinderen worden wagenziek, je raakt je autosleutels kwijt of je bent je vignetten vergeten mee te nemen.
Voor de eerste twee problemen hebben we een pasklaar antwoord. Zorg dat je te allen tijde een reservesleutel bij je hebt. Bekijk voor de rest goed welke vignetten je nodig hebt voor het buitenland. Maar het laatste probleem is wat ingewikkelder. De reis of wagenziekte. En daar willen we het even met je over hebben. Wagenziekte kan uitgroeien tot maatschappelijke probleem
Wagenziekte kan uitgroeien tot maatschappelijke probleem
En hierin ben ik zeker niet de enige. Bijna iedereen is in kleine of grote wel gevoelig voor hoogtes of wagenziekte. Bij vrouwen is dit zelfs nog een beetje erger. De uitwerking op latere leeftijd kan van mens tot mens verschillen. Bij de een wordt het erger bij de ander juist minder. Bij mij is het duidelijk het eerste. Vervelend en dit kan best lastig zijn bij het afleggen van grotere afstanden in een auto. Maar voor deze mensen lijkt er nu een oplossing te zijn gevonden. Dat is maar goed ook want volgens een onderzoek van de TNO kan de wagenziekte met de komst van de zelfrijdende auto zelfs uitgroeien tot een maatschappelijk probleem. Door de zelfrijdende auto zullen we — zo stelt TNO — steeds meer bezig zijn met andere vormen van vermaak — wat snel kan leiden tot wagenziekte. Ze verwachten dat dit kan zelfs kan toenemen tot een groei van 60%. Gelukkig is er nu oplossing gevonden voor dit probleem, namelijk een bril tegen wagenziekte.
Bril tegen bewegingsziekte
Een Frans bedrijf is begonnen met het verkopen van een bril die het probleem die ook wel bewegingsziekte wordt sterk te verminderen, tot maar liefst 95%. De bril ziet er een beetje vreemd uit. Het heeft vier glazen en als je hem op je hoofd zet dan lijkt het alsof je als alien naar een feestje gaat. Maar ondanks het gekke uiterlijk is het dus wel een mogelijke oplossing voor de bewegingsziekte ook vaak wel de reisziekte genoemd. De blauwe vloeistof in de bril zorgt ervoor dat de horizon opnieuw wordt gecreëerd waardoor het conflict tussen de zintuigen wordt verholpen. De aanschafwaarde van de bril ligt rond de 100 euro.
Maar hoe ontstaat die ziekte dan zul je je afvragen? Het evenwichtsorgaan registreert over het algemeen een andere beweging dan de ogen. Deze verstoring in informatie kan zorgen voor de bewegingsziekte.
Hoe moet je de bril dan gebruiken?
Je doet de bril aan bij het eerste teken van ziekte, laat ze 10 of 12 minuten inwerken en haal ze dan af. Meestal geneest dit voor de rest van de reis van misselijkheid. Je hoeft de bril dus niet de gehele rit op. Maar stelt de coördinatie van ogen het bewegingsorgaan even opnieuw af.
Wat kun je zelf doen tegen de bewegingsziekte?
Een ding dat aantoonbaar helpt tegen de ziekte, is om naar de werkelijke horizon te kijken. In auto’s dus vooraan zitten en uit het raam kijken. Kijk niet naar het gras dat voorbijgaat — kijk naar de horizon. Ga vooral ook goed rechtop zitten en gebruik de hoofdsteun. Wat ook blijkt te helpen is een watje in het linkeroor voor rechtshandige en visa versa met de linkshandige. Of het spelen van computerspelletjes omdat de overvloed aan prikkels bij het spelen van een spel goed zou werken, de hersenen zouden dan de verstorende signalen van de reisziekte verdrukken. Dit is natuurlijk koren op de molen van gamende tieners. Maar dan heb je in ieder geval wel een goed argument om de schermtijd mee te verantwoorden 😉
Laat een reactie achter