Hoe weet je of je boot een nieuwe impeller nodig heeft?

Hoe weet je of je boot een nieuwe impeller nodig heeft?

Toen je hebt besloten dat je een boot wilt heb je vast en zeker ook nagedacht aan de eventuele kosten die erbij komen kijken. Een boot heeft namelijk altijd onderhoud nodig. Er zijn veel onderdelen die met regelmaat aan vervanging toe zijn. Hetzelfde geld voor de impeller. Je wilt natuurlijk niet tijdens een vaartocht ineens vast te komen zitten. Dit is niet nodig als je de kenmerken van een kapotte impeller kan herkennen. Als je dit kan, kan je ook op tijd een impeller bestellen.

Hoe gaat een impeller kapot?

De impeller is een gevoelig product wat snel beschadigt kan raken. Hierbij zijn meerdere factoren van toepassing. Het belangrijkste is dat wanneer je de motor aanzet de impeller heel veel water naar binnen probeert te pompen. Als dit in ondiep water gebeurt loopt de impeller droog en beschadigt die. Daarom is het ook onverstandig om de boot in ondiep water te laten. Dit heeft ook te maken met het zand wat omhoogkomt tijdens het varen.

Kenmerken van een slechte impeller

Tekenen van een slechte impeller zijn of te wel oververhitting van de boot motor wanneer je probeert op te trekken, verlies van flexibiliteit van de impeller, fysieke slijtage zoals scheuren in de wortels van de waaier schoepen, gesmolten of versleten schoepen. Zelfs als je minder of geen water uit het verklikkerlicht ziet komen, kan dit te wijten zijn aan een slechte waaier.

Wat gebeurt er als de impeller slecht werkt?

Wanneer de motor van de boot is ingeschakeld, verbrandt deze het gas en genereert warmte in de cilinders. Het onbewerkte water wordt in het motorblok over de kracht- en cilinderkoppen gestuurd en absorbeert die warmte om die warmte af te koelen. Met een slechte waaier kan er geen water naar binnen worden gepompt.

Als de waaier van je boot defect raakt, pompt hij het water in de motor niet over de cilinderkoppen om de motor af te koelen en raakt de motor oververhit. Als de motor oververhit raakt kan die in brand vliegen of het niet meer doen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*