Hoe houd je een fiets zo lang mogelijk heel?

Gaat je fiets snel kapot of wil je zo lang mogelijk gebruik maken van een fiets? Als dat het geval is ben je bij dit artikel op de juiste plek. We gaan het hebben over hoe je je fiets goed onderhoud zodat hij zo lang mogelijk meegaat, onderdelen van een fiets kunnen namelijk snel slijten en/of kapot gaan.

Controleer de banden en de onderdelen

Voordat je gaat fietsen moet je goed kijken of je de juiste bandenspanning hebt, dit doe je door te duwen op je band en te voelen of de bandenspanning goed is. Wanneer je de band niet in kunt drukken is de bandenspanning goed, kun je hem induwen (vooral als je hem best wel een stuk in kan duwen) zul je je band op moeten pompen. Heb je hier niet echt de feeling voor kun je ook altijd nog een bandenspanningsmeter gebruiken om te kijken of de spanning goed is. Wanneer je bandenspanning goed is fietst het niet alleen makkelijker en lichter, de juiste spanning zorgt er ook voor dat de kans op een lekke band of een klapband heel wat kleiner is.

Ook is het verstandig om voordat je vertrekt te kijken of je remmen het doen en of ze wel helemaal lekker lopen, ze verslechteren namelijk snel wanneer ze stroef zijn.

Goed opbergen

Het is mega belangrijk dat je je fiets goed opbergt, als hij bijvoorbeeld nat wordt of in een super vochtige ruimte komt, gaan de onderdelen van de fiets ook snel slijten. Om dit te voorkomen zul je de fiets goed op moeten bergen, dit kan bijvoorbeeld in een garage of in een fietsenberging. Voordat je hem opbergt kun je de fiets het beste even snel schoonmaken, dit kan gewoon makkelijk met een borstel en een sopje met warm water. Doe dit tenminste eens in de tijd en het is vooral belangrijk dat je dit doet wanneer je fiets vies is geworden door een stevige fietstocht. Zorg er voor dat ook de remblokken en de ketting goed schoongemaakt worden met een borstel of een doekje. Als je dit niet goed schoonmaakt, gaat het vuil in de onderdelen van je fiets zitten waardoor de onderdelen slijten en kapot kunnen gaan. Controleer ook na het poetsen even of je ketting en je remmen het nog goed doen. In de winter zul je de fiets ook in een warmere ruimte moeten zetten, anders kunnen de onderdelen ook sneller kapot gaan.

Onderhoud

Onderhoud zal ook nodig zijn als je wil dat je fiets langer meegaat. Wanneer je tijdens het controleren ziet dat een van de onderdelen van je fiets versleten of kapot is, kun je het beste dat onderdeel meteen vervangen. Achteraf is het namelijk fijner om af en toe kleine kosten te hebben dan dat je vaak een dure nieuwe fiets moet kopen omdat je dat niet doet. Ook is het belangrijk om elke maand je ketting in te smeren, dit doe je door de fiets om te keren of op te hangen. Ontvet eerst de hele ketting zodat het vuil niet aan de ketting hecht. Hierna kun je de ketting behandelen met een beetje olie of wat siliconenspray, dit zorgt ervoor dat de ketting soepel loopt en niet gaat kraken. Als je de olie of siliconenspray hebt aangebracht, veeg er voorzichtig met een doekje overheen en je bent klaar om weer te fietsen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*