Hoe en wanneer coniferen snoeien?

Coniferen zijn fraaie heesters die als haag en als solitaire plant een prettige aanvulling op iedere tuin zijn. Niet alleen zijn coniferen mooi groen, ze blijven dit ook tijdens de winter. Dat betekent dat je niet veel tijd kwijt bent aan het opharken van dode bladeren en dat je ook in de winter kunt genieten van optimale privacy en beschutting. Maar coniferen staan ook bekend als snelle groeiers die enig onderhoud vergen om in vorm te blijven. Een voordeel van de conifeer is dat deze ook als wildere plant prima tot zijn recht komt. Uiteindelijk is het wel nodig om een conifeer een keertje te snoeien. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Je leest het in ons blog over het snoeien van coniferen.

Wanneer coniferen snoeien?

Om te beginnen is het goed om te weten wanneer je de coniferen het beste kunt snoeien. Hierbij is het handig om onderscheid te maken tussen twee soorten coniferen: de schubconiferen en naaldconiferen. Schubconiferen zijn de conifeersoorten als Thuja en de Leylandii. De Pinus, Picea en Taxus zijn voorbeelden van naaldconiferen. De snoeivoorschriften verschillen tussen beide soorten. Schubconiferen snoei je het best tweemaal per jaar, terwijl een naaldconifeer nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Schubconiferen snoei je in mei/juni en in september, naaldconiferen snoei je in september (Pinus), april/mei (Picea) of juni en september (Taxus).

Hoe coniferen snoeien?

Nu je weet wanneer je je coniferen moet snoeien, is het tijd om je meer te vertellen over de manier waarop je een conifeer moet snoeien. Voor beide soorten coniferen geldt namelijk dat je deze goed bij moet houden. Je kunt een conifeer best een beetje laten verwilderen, maar je moet een conifeer nooit volledig zijn gang laten gaan. Met name schubconiferen laten zich minder goed terugsnoeien en voor beide soorten geldt: nadat je terugsnoeit tot het kale hout zal de plant niet meer uitlopen. Snoei ook niet bij volle zon om verbranding te voorkomen. Hetzelfde geldt voor snoeien bij vorst, omdat de snijwonden kapot kunnen vriezen. Snoei alle coniferen altijd iets korten bovenin, zodat het zonlicht overal goed bij kan.

Slecht ter been?

Ben je niet in staat om zelf je coniferen te snoeien? Zelfs als het maar een keer per jaar hoeft te gebeuren kan het snoeien toch een flinke uitdaging zijn voor mensen die slecht ter been zijn of een andere blessure of aandoening hebben waardoor ze moeite hebben met fysiek werk. Schakel in dat geval een hovenier of tuinman in om dit voor u te doen. Probeer hier niet op te besparen, want een conifeer die te ver uitgelopen is kan nooit meer hersteld worden naar zijn oorspronkelijke staat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*