Hitteplan geactiveerd: waar dien je deze dagen op te letten?

hitteplan

Onlangs heeft Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het nationale Hitteplan afgekondigd. In het hitteplan worden zaken aanbevolen waar je op dient te letten. Een paar belangrijke hiervan lichten we hieronder even uit voor je

1. Drink voldoende water

Het is zo’n beetje de meest logische regel die je bijna kan bedenken maar we zeggen het er toch nog maar een keertje bij. Zorg dat je voldoende water drinkt. Want in deze dagen verlies je veel vocht. NIet alleen overdag maar ook ‘s nachts transpireer je veel, een halve liter maarliefst per nacht, Dit vochtverlies dient te worden gecompenseerd. De richtlijn hiervoor is twee liter per dag. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker als je niet echt een liefhebber van water bent. (“water is voor de vissen” herken je hem 😉 Voor jullie hebben we een tip: doe wat citroensap in je water om het een smaakje te geven. Of zet een fles water in de koelkast en schenk de gekoelde fles daarna uit in een karaf met ijs. Dat maakt het drinken ervan een stuk smaakvoller.

2. Eet in kleine porties

Eet gedurende warme dagen in kleine porties. Wanneer je namelijk veel eet moet je veel energie stoppen in de verbranding en verwerking ervan. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt, Bij het creëren van energie komt namelijk altijd warmte vrij. Door in kleine hoeveelheden te eten zorg dat het oplopen van die temperatuur  beperkt blijft,

3. Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken

Houdt je woning koel door tijdig je zonwering te laten zakken of je lamellen te sluiten. Doe dit vooral overdag zodat de zon niet je huis kan binnendringen wanneer ze op haar felst is. Wanneer je dan thuiskomt zal je huis heerlijk koel zijn. Je kunt ook een ventilator gebruiken om ervoor te zorgen dat de warme lucht naar buiten geblazen wordt. Veel appartementen in hotels hebben airconditioning. Dit werkt ook prima natuurlijk. Maar door je je huis koel houd, houd je ook je hoofd koel.

4. Tot slot: let op op je naasten in je omgeving

Het klinkt een beetje als een raar advies. Maar let ook goed op de mensen in je omgeving, Hiermee doelen we vooral op de ouderen en hulpbehoevenden zoals gehandicapten  en verstandelijk beperkte mensen. Zij kunnen zich vaak minder goed redden in een warme omgeving of hebben overhitting minder snel in de gaten.

Kijk voor meer tips op travelfans.nl en dat de komende weken nog maar een prettige voortzetting van de zomer mag worden!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*