Het plezier van huisdieren

Sommige mensen moeten er niet aan denken terwijl voor anderen het een van de grootste plezieren in het leven is, dieren in huis. Honden, katten, konijnen, hamsters, cavia’s en alle andere soorten huisdieren brengen ons veel plezier. Het is niet voor niets dat veel kinderen vaak al snel gaan zeuren dat ze graag een puppy of konijn of een ander huisdier willen. Dit zorgt soms helaas voor problemen.

De positieve effecten van een huisdier

Wanneer de kinderen verveeld raken met het dier en de ouders er ook niet echt op zaten te wachten wordt het huisdier soms verwaarloosd of zelfs afgedankt en bijvoorbeeld in een bos achtergelaten. Desondanks kan een huisdier ook gigantisch veel waarde toevoegen. Zowel voor een familie als de ontwikkeling van een kind kan het zorgen voor een huisdier positieve effecten hebben. In dit artikel bespreken we een aantal van deze effecten.

Minder stress

Het hebben van een huisdier zorgt er ten eerste voor dat je minder last hebt van stress. Dit is ook de reden dat er veel honden worden ingezet bij mensen met depressie. De liefde die je van je huisdier ontvangt zorgt voor een veilig gevoel waardoor stress levels lager worden. Hetzelfde geld natuurlijk voor het huisdier. Zorg er wel voor dat je huisdier de juiste voeding en verzorging krijgt. Bij het uitlaten zal bijvoorbeeld een Trixie harnas helpen met de hond kalm te houden. Deze harnassen zijn uitgebreider en geven de hond een veiliger gevoel dan slechts een halsband. Daarom kun je deze harnassen ook goed gebruiken bij bijvoorbeeld out en nieuw. De angst die je hond door het vuurwerk voelt zal verminderen door slechts zijn of haar harnas aan te trekken.

Socialer leven

Maar er zijn nog betere effecten van het hebben van een huisdier. Namelijk dat een huisdier letterlijk pijn vermindert. Bij chronische pijn die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld artritis of migraines. Dit heeft ermee te maken dat angst verminderd wordt en angst en pijn zijn gerelateerd. Een studie van de Universiteit kwam erachter dat mensen die een huisdier hebben na een operatie gemiddeld minder pijnstillers gebruiken dan mensen die geen huisdier hebben.

Huisdieren helpen mensen vaak ook met een socialer leven leiden. Dit zal waarschijnlijk minder het geval zijn bij een huisdier zoals hamster maar wanneer het gaat om honden is het een zeer effectief middel om mensen te ontmoeten. Simpelweg het wandelen met de hond zorgt vaak al voor nieuwe sociale interacties. Zeker als het een hele schattige hond is die natuurlijk vaak aandacht krijgt van voorbijgangers.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*