
Inmiddels is iedereen er van overtuigd dat schone lucht van groot belang is voor onze gezondheid. Maar datzelfde geldt ook voor goed licht. Vooral in de winter zit de moderne kantoormens wel 90% of meer binnen in kunstlicht. Dat hoeft niet per se slecht voor je te zijn, mits er voldoende aandacht is voor de kwaliteit van het licht. Maar hoe zit het nu precies met licht en onze gezondheid?
Onze biologische klok
Licht is een essentieel onderdeel van onze biologische klok, menen experts. Als je overdag meer (dag)licht tot je neemt, slaap je beter. Iedereen heeft het effect wel eens meegemaakt dat na een dagje in de buitenlucht er een heerlijke nachtrust volgde. Dat is voor een groot deel te danken aan het licht. Een goede slaap hoeft niet per se een lange slaap te zijn. Het gaat om de kwaliteit van de slaap: hoe snel val je in slaap, hoe vaak word je wakker, hoe diep slaap je etc. Als de kwaliteit van de slaap niet voldoende is, verandert de hormoonhuishouding in je lichaam en dat kan allerlei kwalen opleveren van obesitas tot depressies.
Wat kan je er zelf aan doen?
Vooral in de winter bestaat het risico dat je te weinig daglicht tot je neemt. Hier kan je zelf ook wat aan doen.
- Ga een halfuurtje naar buiten in de vroege ochtend als het licht is.
- Tijdens de lunch breng je ook wat tijd buiten door.
- Een paar dagen op vakantie naar een zonnige bestemming helpt.
- Ga ook ‘s avonds eens een wandeling maken en trotseer de kou.
Kantoorverlichting is belangrijk
Niet iedereen kan tuinman worden maar ook op kantoor kan er iets gedaan worden aan om met kunstlicht het tekort aan daglicht op te vangen. Volgens onderzoek is gebleken dat de lichtsterkte die verplicht is volgens de Arbowet in feite niet genoeg is. Om profijt te hebben van het kunstlicht op kantoor moet de sterkte daarvan in principe ongeveer 1.000 lux zijn, dat is het dubbele dat momenteel wettelijk verplicht is. Ben jij verantwoordelijk voor de werkomstandigheden op kantoor, kijk dan eens naar de mogelijkheden om online de juiste verlichting te kopen. Ben jij een werknemer op kantoor en vermoed je dat de verlichting niet optimaal is, overleg dan eens met je werkgever. Een goed uitgeslapen medewerker is productiever.
Blauw licht en rood licht
Blauw licht zodat het wordt uitgestraalde door bijvoorbeeld tv’s en laptops hoort biodynamisch bij de ochtend. Toch stellen veel mensen zich voor het slapen bloot aan een behoorlijk hoeveelheid hiervan. Voor een gezonde slaap heb je een uur voor het slapen gaan juist meer rood licht nodig om je lichaam voor te bereiden op de slaap. Een zonsondergang heb je (zeker in de winter) ook niet altijd bij de hand op het juiste moment. Om die reden kan je met de verlichting thuis proberen dat effect te bereiken. De mogelijkheden zijn met de moderne ledlamp behoorlijk uitgebreid. Kijk maar eens op lampdirect wat je tegenwoordig online aan verlichting kunt kopen.
Laat een reactie achter