Goed voorbereid op reis gaan: onze checklist

Ben je bezig om een reis of vakantie te plannen, dan ben je waarschijnlijk vooral bezig met de bestemming en de spullen die je mee moet nemen. Er zijn echter ook verschillende praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

Daarom geven wij je een handig overzicht die je kunt gebruiken tijdens de voorbereiding van je reis.

1. Reisverzekering nodig?

Er bestaat nog wel eens wat onduidelijkheid over een reisverzekering. Heb je het echt nodig en zo ja, moet je ook medische kosten laten verzekeren? Dit kan nog wel eens verschillen.

Heb je een doorlopende reisverzekering, dan hoef je voor een korte vakantie geen extra reisverzekering af te sluiten. Ga je echter langer dan twee maanden weg (dit kan per verzekeraar enigszins verschillen) dan moet je waarschijnlijk wel een speciale reisverzekering afsluiten.

De basis zorgverzekering heeft in principe altijd werelddekking. Wel is de dekking op basis van Nederlandse zorgkosten. In sommige landen liggen de zorgkosten hoger dan in Nederland, zoals de Verenigde Staten. Voor een vakantie naar de Verenigde Staten kan het dus handig zijn om ook zorgkosten mee te laten verzekeren.

2. Reisvaccinaties

In veel landen kunnen andere (tropische) ziektes voorkomen die we in Nederland niet kennen. Om veilig op reis te gaan, is het verstandig om deze vaccinaties te halen. Het verschilt per land welke vaccinaties worden aanbevolen. Voor sommige landen zijn er bovendien verplichte reisinentingen. Check dit vooraf goed.

Je kunt op verschillende locaties vaccinaties halen. Wees hier op tijd mee, omdat je sommige vaccinaties meerdere keren moet halen om volledig beschermd te zijn.

3. Soa test

Ga je backpacken als single, dan kan het natuurlijk een keer gebeuren dat er iets gebeurt met iemand. Laat je van ten voren nog eens checken op soa’s. Bij sommige soa’s kan het even duren voordat je symptomen krijgt. Naast het feit dat je de soa niet wilt verspreiden, wil je al helemaal niet ziek worden op vakantie als gevolg van een soa.

4. Situatie op bestemming

In sommige landen zijn er veiligheidsrisico’s waar je rekening mee moet houden. Probeer je goed voor te bereiden op deze zaken. Het kan zijn dat je in een land bent waar heftig weer kan voorkomen, zoals tyfoons of ander extreem noodweer. Ook kunnen er landen zijn met onveilige regio’s als gevolg van criminaliteit of zelfs terrorisme. Zorg dat je goed voorbereid bent hierop, zodat je niet per ongeluk op een verkeerde locatie terecht komt.

5. Lokale faciliteiten

In sommige landen is het een stuk minder makkelijk om contact te maken met het internet of geld op te nemen. Een goed voorbeeld is Cuba. Hoewel dit land erg populair is voor vakanties, is het hier bijzonder lastig om internet te krijgen. Vertrouw je veel op je telefoon om locaties te vinden of dingen te boeken, dan moet je dus voorbereidingen treffen als je je telefoon op je bestemming minder goed kunt gebruiken.

Dit geldt ook voor het opnemen van geld of betalen. In veel landen kun je niet de normale pinpas van Nederland gebruiken in winkels. In sommige landen is het zelfs lastig om met de reguliere betaalpas geld op te nemen bij geldautomaten. Neem bij voorkeur een creditcard van MasterCard of Visa mee. Deze kun je vrijwel overal ter wereld gebruiken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*