Gezond afvallen met een detox sapkuur

Wanneer je al een tijdje structureel te kampen hebt met overgewicht, dan is het zeker aan te bevelen om te proberen af te vallen. Je hebt namelijk inmiddels zelf misschien al gemerkt welke nadelen het hebben van overgewicht kan hebben. Hoe dan ook is aangetoond dat mensen met overgewicht meer kans hebben op het ontwikkelen van talrijke ziektes en andere gezondheidsproblemen.

Als je echt werk wilt maken van gewichtsverlies en je hier op korte termijn goede resultaten mee wilt bereiken, dan kan het hanteren van een detox sapkuur een aanrader zijn. Zo’n sapkuur betekent dat je een aantal dagen alleen sap als voedsel neemt. Deze sappen zijn vervaardigd van koudgeperste stukken fruit en vooral groenten. Naast deze sappen neem je in principe alleen water en thee (zonder suiker en cafeïne). 

Verderop in dit artikel lees je hoe een detox sapkuur ervoor zorgt dat je zult afvallen. Bovendien vertellen we hoe je je goed voorbereidt op deze sapkuur en hoe je je na de kuur het best kunt gedragen wat betreft je voedingspatroon.

Van je detox sapkuur een succes maken? Bereid je goed voor!

Zo’n sapkuur duurt meestal drie tot zeven dagen. Wees ervan bewust dat dit heel wat zal vragen van je lichaam. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal voor het laten slagen van je sapkuur. Waar zo’n goede voorbereiding zoal uit bestaat? Nou, uit onder meer de volgende punten:

  • Begin goed uitgerust en uitgeslapen aan de sapkuur.
  • Drink in de aanloop naar de kuur (meer dan) voldoende water.
  • Neem in de weken voorafgaand aan de kuur alvast elke dag een voedzame groentesap. Zo kan je lichaam alvast aan dit type voedsel wennen.
  • Als je gewend bent dagelijks koffie of een andere cafeïnehoudende drank te nemen, bouw het gebruik hiervan dan al ruim voor de sapkuur af. Tijdens de sapkuur is het namelijk ongewenst om te maken te krijgen met ontwenningsverschijnselen.

Zo zorgt een sapkuur voor het kwijtraken van overtollige kilo’s

Vanaf het moment dat je met je detox sapkuur begint zul je enige tijd bijna geen calorieën, vetten en koolhydraten binnenkrijgen. Na ongeveer een halve dag zullen je glycogeenvoorraden dan ook opraken. Je lichaam zal dan waarschijnlijk automatisch overgaan op het aanspreken van reserves en dus vetverbranding.

Een andere factor die snel zorgt voor gewichtsverlies is dat het genoemde glycogeen normaliter zorgt voor het vasthouden van vocht. Als je glycogeenvoorraad op een gegeven moment echter verbruikt is, dan zal je ook veel overtollig vocht verliezen. Al bij al kun je met een vijfdaagse kuur zomaar twee tot vier kilo aan lichaamsgewicht kwijtraken.

Hoe moet je je na de sapkuur gedragen?

Veel mensen zijn na het volgen van een detox sapkuur positief verrast over de effecten die het teweeg heeft gebracht. Naast gewichtsverlies merk je namelijk dat je je fitter, vitaler en ‘schoner’ voelt van binnen. Velen besluiten na de kuur dan ook permanent een gezonder voedingspatroon te hanteren. Dat is wel nodig ook, want als je meteen na de kuur (weer) vervalt in verkeerde gewoonten, dan kunnen de verloren kilo’s ook weer razendsnel terugkomen. Zaak is dus om ook na de detox sapkuur veelzijdig, gezond en niet te veel te consumeren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*