Gehoorproblemen; wat kan je eraan doen?

Met gehoorproblemen bedoelen we alle problemen die iemand aan zijn gehoor kan krijgen. Het resultaat van deze problemen is vaak dat iemand minder tot niets hoort. Dat kan ontzettend vervelend zijn. In sociale gelegenheden kan het ontzettend vervelend zijn en je zelfs remmen. Deze problemen kunnen ontstaan door verschillende problemen, maar veelal komt het door ouderdom of door te vaak te harden geluiden horen. Zo gaan sommige mensen vaak naar concerten en staan dan te dicht bij het geluid zonder bescherming of hebben zij de muziek op hun hoofdtelefoon veel te hard staan. Gelukkig zijn er allerlei verschillende preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kan iemand oordopjes in doen bij een concert en een volumebegrenzing op zijn muziek zetten, maar soms kan iemand er niets aan doen of is het al te laat. Wat kun je dan nog doen aan de ontstane gehoorproblemen?

Audicien

De eerste stap die je kan nemen is op zoek gaan naar een audicien. Een audicien kan namelijk met verschillende stappen het gehoor onderzoeken. Op die manier kan hij zien wat het niveau van het gehoor is en of er problemen zijn ontstaan. Wanneer dat het geval is kan hij een gehoorapparaat aanraden.

Gehoorapparaten zijn (vaak) kleine apparaatjes die rondom of in het oor worden geplaatst. Met zo’n gehoorapparaat kan iemand zijn gehoord gedeeltelijk of geheel terug krijgen. Eerder waren gehoorapparaten vrij groot en dat zorgde ervoor dat mensen niet snel voor een gehoorapparaat kozen. Vooral wanneer het om jonge mensen ging, maar tegenwoordig zijn de apparaten in allerlei verschillende vormen en maten te krijgen. Er zijn apparaten die ook verschillende functies hebben en daardoor zijn de prijzen ook uiteenlopend. Hoorapparaten worden vaak maar gedeeltelijk vergoed door een zorgverzekeraar, tenzij er sprake is van een aanvullende zorgverzekering. Wanneer je dan op zoek gaat naar een gehoorapparaat, moet je dus goed letten op de prijs van het apparaat.

Tot slot


Wanneer je last hebt van gehoorproblemen betekent dat dus niet het einde van de wereld. Er zijn verschillende goede oplossingen om het gehoor weer beter te kunnen laten worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*