Funderingsproblemen, wat nu?

Heeft u scheuren in de muur of gevel van uw woning? Of merkt u sinds kort dat de vloeren in uw woning scheef zijn geworden? Dan is de kans groot dat uw woning kampt met funderingsproblemen. Uw woning is gebouwd op een fundering, welke weer rust op een draagkrachtige grond. Door één of meerdere factoren is deze draagkrachtige grond aangetast en biedt deze niet meer de ondersteuning die de fundering nodig heeft. Op den duur zal de fundering het hierdoor begeven en dit heeft natuurlijk gevolgen. In dit artikel vertellen we u alles over funderingsproblemen en hoe deze opgelost kunnen worden.

Hoe wordt de draagkrachtige grond aangetast?

Funderingsproblemen ontstaan natuurlijk niet zomaar. Een fundering is gebouwd op een grond met draagkrachtige eigenschappen. Wanneer deze aangetast worden ontvangt de fundering niet langer de ondersteuning waarop die berekend en gebouwd is. Hierdoor kan het zo zijn dat uw huis verzakt. Maar hoe ontstaat deze aantasting? We lopen de meest voorkomende oorzaken kort langs:

  • We zien steeds vaker dat verschillende funderingstypen voor problemen zorgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat mensen een aanbouw of uitbouw laten bouwen, maar deze komt op een funderingstype te staan dan de woning.
  • Door een fout in de constructie van een woning, of door de plaatsing van iets extreem zwaars op een deel van de fundering, kan de fundering te zwaar belast worden. Op den duur zal de fundering het dan begeven.
  • Verdamping van grondwater of de onttrekking van grondwater door bomen in de nabije omgeving zorgt ervoor dat de draagkrachtige grond van de fundering aangetast wordt.
  • Inklinking van veen- en kleigrond of het wegspoelen van de grond zorgt ervoor dat de fundering niet meer de ondersteuning krijgt die hij in het begin wel ontving. Op den duur kan de fundering het dan begeven.
  • Overmatig verkeer of hevige bouwactiviteiten zorgen voor trillingen in de grond. Deze leiden op den duur tot aantasting van de draagkrachtige grond.

Hoe kunnen funderingsproblemen opgelost worden?

Om uw funderingsproblemen op te lossen is het noodzakelijk dat u op korte termijn een expert in funderingen inschakelt. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de fundering alleen maar verder aangetast wordt en de schade enorm oploopt. Het kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.

Het inschakelen van een funderingsexpert is dus aan te raden. Zij doen een uitgebreid funderingsonderzoek om zo de specifieke oorzaak van de problemen vast te stellen. Dit doen ze zodat dezelfde problemen in de toekomst voorkomen worden. Vervolgens wordt door middel van palen de fundering naar het oude niveau gebracht en hierop vastgezet. Als laatste kan dan de ontstane schade door de funderingsproblemen op duurzame wijze hersteld worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*