Elektrische haarden

elektrische haarden

Er zijn vele soorten haarden om je woning mee te verwarmen. Van de klassieke open haard tot gashaarden en houthaarden. Wel is er momenteel een discussie gaande over het afbouwen van fossiele brandstoffen. Hout en gas liggen daarbij onder vuur. Hout omdat het tijdens de verbranding zorgt voor fijnstoffen in de lucht. Gas is helemaal onderdeel van discussie omdat de Nederlandse overheid Nederland geheel gasvrij wil hebben wegens de aardbevingen in Groningen. Het kan dus tijd worden om te kijken naar alternatieven voor je haard. Een elektrische haard kan dienen als een goed alternatief. Elektrische haarden zijn de afgelopen jaren flink geëvolueerd en doen niet meer onder voor hout- of gaskachels. Ook het verbruik van een elektrische haard is flink lager geworden, zodat deze haarden ook rendabel zijn.

Soorten elektrische haarden

Grofweg kun je elektrische haarden opdelen in twee soorten. De elektrische inbouwhaard en de elektrische hangende haard. De inbouwhaard is net als een houthaard en gashaard in te bouwen, met als voordeel dat je geen rookkanaal nodig hebt. De hangende haard kan op elke plek in de woning opgehangen worden en zo elke ruimte in de woning van warmte voorzien. Vele moderne elektrische haarden hebben tegenwoordig een LED scherm waar vlammen op geprojecteerd worden. Op deze manier kun je toch nog genieten van het klassieke vlammenspel van een houthaard of gashaard. Er zijn ook haarden met enkel een rooster ervoor.

Voordelen elektrische haard

 • De elektrische elementen die warmte afgeven zijn altijd weggewerkt, zodat een elektrische haard altijd veilig is en je jezelf nooit kunt verbranden. Een elektrische haard is daarom ook veel veiliger voor kinderen.
  • In tegenstelling tot een houthaard en een gashaard heeft een elektrische haard geen rookkanaal nodig. Dit maakt een elektrische haard veel flexibeler. De elektrische haard is daardoor in elke ruimte op te hangen. Daarnaast scheelt het onderhoud van je rookkanaal.
  • Geen verbrandingsgassen die in de woning vrij kunnen komen. Fossiele brandstoffen geven gassen, als koolmonoxide af. Dit wordt uiteraard via het rookkanaal afgevoerd maar bij schade aan het rookkanaal kunnen deze gassen de woning binnenkomen.
  • De warmte die een elektrische haard geeft wordt ook volledig aan de ruimte waar hij staat afgegeven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout- en gashaarden, waar een aanzienlijk gedeelte van de warmte het rookkanaal weer verlaat.
  • Veel gemakkelijker in onderhoud. Een houthaard laat bijvoorbeeld veel roet achter en zul je regelmatig moeten schoonmaken. Een elektrische haard laat niets achter.
  • Er zijn veel verschillende modellen elektrische haarden verkrijgbaar. Hoe je interieur er ook uitziet, er is altijd wel een elektrische haard die er qua design bijpast. Met het goed geïmiteerde vlammenspel hoef je niets van de klassieke sfeer te missen.

Verbruik elektrische haarden

Was het verbruik van elektrische haarden in het verleden nog vrij prijzig en kon je elektrische haarden nooit als hoofdhaard gebruiken, dit is flink verbeterd. Een gemiddelde elektrische haard verbruikt per uur ongeveer 2000 Watt per uur. Wanneer je dit omrekent naar een bedrag, dan kom je uit op ongeveer € 0,40 cent per uur.

Bron: Woningvoordeel.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*