Een ongeluk met letsel tijdens je vakantie?

Veel mensen denken er van te voren (liever) niet aan, maar het kan voorkomen dat er onverwachts iets gebeurt tijdens je vakantie waardoor je direct medische zorg nodig hebt. Wat zijn je rechten, plichten en hoe gaat dit in zijn werk in de praktijk?

Wat er in de praktijk vaak mis gaat

Tijdens je vakantie kan er van alles misgaan waardoor je per direct medische zorg nodig hebt. Vooral bij de actieve vakanties komt regelmatig voor dat er letsel ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens het skiën, raften, wandelen of bergbeklimmen. Een gebroken been, schouder uit de kom, of gebroken enkelbanden, vaak zijn de complicaties vervelend maar kun je op afzienbare tijd herstellen met de juiste medische zorg.

Repatriëring, hoe werkt het?

In eerste instantie zul je in een plaatselijke kliniek opgenomen worden, maar uiteindelijk zul je graag terug willen naar Nederland. Als je terugreis door je medische conditie bemoeilijkt is, is er sprake van repatriëring. Dit houdt in dat je niet instaat bent om zelfstandig terug naar huis te keren. 

Check de voorwaarden van je zorgverzekeraar

Wanneer er geen sprake is van een medisch noodgeval wordt een repatriëring maar zelden door je verzekeraar gedekt. In dit geval moet je de repatriëring dus zelf betalen. Toch loont het de moeite om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om je specifieke situatie uit te leggen. Iedere verzekeraar neemt het specifieke geval in overweging en neemt een op maat gemaakte beslissing. Het komt vaak voor dat mensen ten onrechte denken verzekerd te zijn voor repatriëring. In medisch noodzakelijke gevallen zal je verzekeraar uiteraard wel de repatriëring vergoeden.

Vervoer op eigen initiatief regelen

Ondanks dat een repatriëring dus soms niet noodzakelijk is, zul je waarschijnlijk kwel graag terug naar Nederland willen. Door middel van een uitgebreide reisverzekering kun jezelf tegen niet noodzakelijke repatriëringkosten indekken. Uiteraard is het nog altijd mogelijk om privé een repatriëring te betalen. Er zijn verschillende bedrijven die repatriëring aanbieden en het is vaak waardevol om bij meerdere opties een offerte aan te vragen. Medisch transport is op verschillende manieren mogelijk. Afhankelijk van de afstand tussen je locatie en Nederland kun je kiezen tussen ambulancevluchten en ambulancevervoer over de weg. De kosten die met het transport gemoeid zijn hangen af van de wijze van het transport, de tijd die het duurt en de benodigde medische begeleiding. Wanneer er kostbare medisch geschoolde begeleiding benodigd is voor je repatriëring zullen de kosten dus hoger uitvallen dan wanneer uitsluitend een ambulance bed toereikend is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*