Duurzaam op reis en toch optimaal genieten: het kan!

Duurzaam op reis
Duurzaam op reis en toch optimaal genieten: het kan!

Die duurzaamheid… Het is niet meer weg te denken. Met zijn allen zijn we bezig om met alles wat we doen rekening te houden met het milieu. Goed bezig! Een nadeel is volgens velen wel dat het ongemakken met zich mee kan brengen. Duurzaam leven is soms wat moeilijker, kost meer tijd of is duurder. Een onderdeel van ons leven is in de meeste gevallen ook reizen. Ook dat kan milieubewust. En dat hoeft echt niet per se duurder of ingewikkelder te zijn! We hebben een paar tips voor je om je reis zonder al te veel moeite duurzamer te maken.

Welke spullen haal je?

Denk na over de spullen die je aanschaft. Een zonnebril is een echte must op vakantie, natuurlijk. En die kun je verantwoord kopen! Bedrijven geven overigens ook steeds meer van die verantwoorde producten weg ter promotie. Zo is bamboe zonnebrillen bedrukken ontzettend hip. Ook tassen voor de handbagage zijn een voorbeeld van iets om over na te denken. Katoenen tassen bedrukken (of niet bedrukken, natuurlijk) is al een betere optie dan bijvoorbeeld kunststoffen.

Gezond voor jou en de omgeving!

Excursies kunnen niet ontbreken voor de echte toerist. Je wilt uiteraard wel iets van het land zien en weten. Ga dan eens niet met de bus of auto. Ga lekker hiken of volg desnoods een dansles om de lokale tradities te ontdekken. Ook yoga wordt overal veel gedaan. Misschien zijn die activiteiten zelfs nog wel veel leuker! Eén ding is zeker: ze zijn in elk geval gezonder, ook voor jezelf. Zo houd je de vakantie ook langer leuk en zit je op de laatste dag niet uit te kijken naar het thuiskomen. Want dat is zonde van je laatste dag, toch? Meer energie betekent meer genieten!

Meet the locals

Onder duurzaam verstaan we ook: fair trade. Een mogelijkheid is vaak ook om samen met locals te reizen en zelfs om bij hen te verblijven in zogeheten homestays. Je geld raakt zo niet zoek in een of andere grote organisatie, maar je weet bij wie het terecht komt. Bovendien blijft je geld ook in die gemeenschap en komt het bij diegene die er de moeite voor heeft gedaan. Groot voordeel voor jou: je leert veel meer van het land kennen. Je komt niet alleen op de toeristische plekken, maar juist op de rustige plaatsen die waarschijnlijk zelfs interessanter zijn. Je eet niet in dat populaire restaurant waar je gewoon kipnuggets met patat kunt bestellen, maar bij dat kleine tentje dat er eigenlijk niet uitziet. En je zult zien dat dat nog véél lekkerder is!

Fair Trade georganiseerd

Over fair trade gesproken: ook de reis van en naar het land waar je heen wilt kun je via een fair trade organisatie boeken. Dit zijn reisorganisaties met het Fair Trade Holidays keurmerk. Tijdens deze reizen wordt gebruik gemaakt van Fair Trade Tourism (FTT) gecertificeerde accommodaties. Zo’n keurmerk zegt dat de organisatie voldoet aan zo’n 200 criteria. Die hebben onder meer te maken met eerlijke lonen, inkoop en management, maar ook goede werkomstandigheden.

Water- en plasticgebruik verminderen, ook op vakantie

Hier in Nederland zijn we veel bezig met het reduceren van plastic- en afvalgebruik, maar ook met water wordt zuiniger gedaan. In andere landen is dat net zo belangrijk. Dus neem een flesje water mee of koop die daar. Vul die elke dag voordat je weggaat en tussendoor. Zo hoef je niet steeds nieuwe te kopen. Scheelt ook in je portemonnee! Het kraanwater moet dan natuurlijk wel drinkbaar zijn. Zoek dat van tevoren even op op internet. En laat zoals je thuis ook niet doet, de douche en kraan niet onnodig lang lopen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*