De populairste dim sum gerechten

In China is de eettraditie dim sum al honderden jaren een bekend verschijnsel. Zo langzamerhand lijkt de populariteit van dim sum ook in westerse landen als Nederland toe te nemen. Hoe dan ook zijn er verschillende restaurants met een uitgebreide dim sum menukaart te vinden in Nederland. Op een dergelijke menukaart kunnen zomaar tientallen kleine gerechten staan waar je uit kunt kiezen. Hieronder vind je meer informatie over de bekendste en populairste dim sum gerechten.

Dumplings

Dumplings zijn werkelijk onlosmakelijk verbonden met dim sum. Een dumpling kun je zien als een stukje deeg dat rond een vulling is aangebracht. Deze vulling kan uiteenlopen van vlees tot vis en van groenten tot fruit. De meest populaire dumplings zijn evenwel waarschijnlijk ha kau en siu mai. Bij ha kau draait het om een vulling met garnalenvlees en bij siu mai om varkensvlees. Dumplings kunnen worden verhit door ze te stomen, bakken of koken.

Gestoomde broodjes

Een menukaart van een dim sum restaurant is niet compleet als er geen gestoomde broodjes op staan. Uiteraard zijn ook deze broodjes rijkelijk voorzien van een vulling. Ook hierbij kan deze vulling variëren. Wederom doet varkensvlees het hierbij goed, maar de vulling kan evengoed bestaan uit groenten, kipfilet en/of ei. Soms zijn er ook broodjes te verkrijgen die zijn gebakken of zelfs gefrituurd.

Gevulde groenten

Gevulde groenten maken bij veel mensen ook een belangrijk deel uit van een middagje dim summen. Groenten die hier bij uitstek voor worden gebruikt zijn champignons, paprika’s en lotusbladeren. Ook tofu wordt soms gebruikt om als basis te dienen voor een dergelijk gerecht. De vulling kan wederom uit verschillende etenswaren bestaan. Een vulling met vlees (zoals kipfilet, varkensvlees of rundvlees) is hierbij wellicht het meest populair. Echter zijn er ook altijd mogelijkheden tot vullingen met vis, groenten en/of rijst.

Loempia’s

Loempia’s behoren waarschijnlijk tot de dim sum gerechten die onder Nederlanders reeds bekend én geliefd zijn. Veel mensen houden van loempia’s om hun kenmerkende en toegankelijke smaak. Voor hen vormt het bestellen van een portie loempia’s in een dim sum restaurant dan ook een veilige keuze die zeker niet tegen zal vallen.

In een dim sum restaurant kun je er hierbij op rekenen dat je een schaaltje mini loempia’s voorgeschoteld krijgt. Zodoende kan iedereen een mini loempia proeven, zo is de achterliggende gedachte. Deze loempia’s kunnen gevuld zijn met bijvoorbeeld groenten en/of vlees, soms aangevuld met saus of een beetje rijst. Loempia’s worden meestal bereid door ze te frituren.

Zoetigheden

Of de Chinese keuken wel echt algemeen bekendstaat om hun heerlijke desserts kun je je afvragen. In een dim sum restaurant wordt echter veel aandacht besteed aan het creëren van heerlijke zoetigheden die als dessert kunnen dienen. Proef je eens één van deze zoetigheden, dan zul je beamen dat de Chinese keuken wel degelijk heerlijke desserts te bieden heeft. De meest bekende en populaire voorbeelden daarvan worden gevormd door onder meer gestoomde cake, zoete broodjes en taartjes met een fruitige vulling.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*