De motor van je boot onderhoud je makkelijk zelf

De motor van je boot onderhoud je makkelijk zelf

Wat is er avontuurlijker dan lekker rondvaren op je eigen boot. Of je de boot nu gebruikt om ergens je hengeltje uit te gooien, een ontspannen ritje te maken of om op avontuur uit te gaan. Het is handig om het een en ander te weten over een paar onderdelen zoals de impeller. Welke spulletjes kunnen niet missen in de boot om je varende te houden? En wat kan wachten tot je terug bent op de kant?

De propeller

De propeller van de motor is eigenlijk de bootschroef. Dit is een van de belangrijkste buitenboordmotor onderdelen omdat dit natuurlijk de boot voortstuwt. De propeller is vaak in het water te vinden en kan hier beschadigd raken doordat er soms hard of grote objecten in het water te vinden zijn. Als de propeller deze raakt kan dit hem beschadigen. Hierdoor werkt deze minder efficiënt, wat de motor dan weer kan beschadigen. Het is dus belangrijk om deze te vervangen wanneer dit gebeurt. Gelukkig kun je dit prima zelf doen en kan dit onderdeel op het lijstje ‘kan wachten tot de kant’.

De impeller

De impeller is een kleiner minder opvallende onderdeeltje van de motor. Maar minstens zo belangrijk. Dit onderdeel zit in de koelwaterpomp en is essentieel om de motor te koelen. Het is een schoepenrad wat in het cilinderhuis van de motor draait. Hier wordt dan water van buiten aangezogen en in het koelcircuit gepompt. Dit is een erg kwetsbaar onderdeel wat regelmatig moet worden vervangen. Dit onderdeel hoort op het lijstje ‘wat je niet kunt missen in de boot’, en daarnaast mag je een schroevendraaier leggen.

De impeller is zelf te vervangen en soms moet dit ter plekke op het water gebeuren. Vandaar dat je naast het reserveonderdeel ook een schroevendraaier nodig hebt. Je vervangt de propeller simpelweg door de koelwaterkraan dicht te draaien, het pomphuisdekseltje eraf te schroeven en de oude impeller en pakking eruit te halen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*