
Iedereen kent wel de vrolijk gekleurde regenboog vlag. Hij bestaat uit zeven banen in kleuren die doen denken aan de kleuren in de regenboog. Deze vlag is er in allerlei verschijningsvormen. Als gewone vlag in allerlei maten, als kleine vlaggetjes in vlaggenlijnen, als slingers, ballonnen en zelfs als lampionnen. De regenboog vlag lijkt gewoon een mooie vlag, die geschikt is om allerlei feestelijke bijeenkomsten extra uitstraling te geven, maar dat is het niet. Deze vlag, en vooral het feit de dat gekleurde banen naast elkaar zitten en niet in elkaar overlopen, heeft een duidelijke boodschap.
Gay Pride parade
De regenboog vlag is voor het eerst te zien geweest tijdens de Gay Pride parade in 1978. Hij is ontworpen door een kunstenaar uit San Francisco. Het doel van de vlag was aandacht vestigen op het recht om te mogen zijn wie je bent. De vlag straalt ook trots uit. Dat de banen niet in elkaar overlopen staat symbool voor het idee dat iedereen naast elkaar kan leven, ongeacht zijn geaardheid. Dat de banen in de vlag allemaal even breed zijn symboliseert de gelijkheid van iedereen. Ook wordt de vlag gezien als een symbool voor een vreedzame samenleving.
Gebruik van de regenboog vlag
In zijn oorspronkelijke functie, als symbool van gelijkheid tijdens de Gay Pride parade, werd deze vlag vooral veel gebruikt om ermee te zwaaien. Tegenwoordig wordt de regenboog vlag langs de route van de parade veel gebruikt aan een vlaggenstok. Als je van plan bent om zelf een regenboog vlag te kopen is het zaak goed op te letten, want er zijn vlaggen ontwikkeld die hier veel gelijkenis mee vertonen. Daarbij moet je denken aan de vlaggen die door de LHBTI gemeenschap worden gebruikt, zoals de Progress vlag. De dag waarop de originele regenboog vlag elk jaar wordt opgehangen is 11 oktober, tijdens de nationale Coming Out Day.
Laat een reactie achter