De beste tips voor een professionele wijnproeverij bij je thuis!

Heb jij altijd al eens een professionele wijnproeverij willen organiseren bij jou thuis? Neem dan snel de beste wijn klaar uit je wijnkast want wij helpen je graag op weg met enkele tips om dé perfecte professionele wijnavond te organiseren bij je thuis. 

Kies een thema voor je wijnproeverij. 

Belangrijk bij het organiseren van een professionele wijnproeverij is het kiezen van een leuk en interessant thema. Wil jij graag een ‘reis’ maken door Italië en proeven van Italiaanse wijnen? Of drink jij en je vrienden liever rosé wijn? Of wil je liever een wedstrijd houden en regio’s zoals Zuid-Amerikaanse wijnen en Australische vergelijken? 

Welk thema je ook kiest, belangrijk is dat jullie allemaal hier plezier aan hebben. Kies daarom een thema dat bij de hele groep past. 

Vrienden en familie mogen niet ontbreken!

Het is vrij moeilijk om een wijnproeverij te houden in je eentje. Toegegeven, dit is  altijd een optie, maar het is natuurlijk leuker om dit in goed gezelschap te doen dan in je eentje te drinken. 

Hoor rond bij je vrienden en/of familie wie graag wijn drinkt. Je kan natuurlijk ook eens kijken bij je collega’s. Kom je mensen te kort? Vraag rond of iemand nog extra mensen kan optrommelen, zo leer je ineens nieuwe mensen kennen. Gezellig!

Heerlijke tapas horen nu eenmaal bij een goede proeverij. 

Bij een professionele wijnproeverij horen nu eenmaal hapjes of tapas. Stem je hapjes en tapas af op de wijnen die je hebt gekozen. Zo kan je ten volle genieten van de verschillende smaken en ontdekken wat wijn nu precies doet in combinatie met eten. 

Belangrijk is dat je de juiste combinatie van hapjes/tapas en wijn serveert. Ook al zijn smaken enorm verschillend, toch zijn er enkele standaarden die je kan toepassen. Denk maar bijvoorbeeld aan witte wijn bij visgerechten en rode wijn bij vlees. 

Extra tip: Vergeet je vegan en/of vegetarische vrienden niet! 

Nog een extra tip: Zet een karaf water op tafel! 

Bewaar je wijn op de juiste manier voor een perfecte wijnproeverij. 

Voor een ultieme en professionele wijnproeverij moet je je wijn ook serveren op de juiste temperatuur. Dit lijkt makkelijker dan je denkt. 

Voor een complexe en kwalitatieve  witte wijn, die de meeste mensen in de koelkast bewaren, wordt een temperatuur van 11 – 12 graden Celsius aangeraden. Rode wijn, die vaak eerder op kamertemperatuur (20 – 22 graden) wordt bewaard, is de ideale temperatuur eerder 17 – 19 graden. 

Een handig hulpmiddel om je wijnen te bewaren en serveren op de ideale temperatuur is een wijnkast of wijn koelkast. Deze kasten zijn hét hulpmiddel om jouw wijnen te bewaren en serveren tijdens je wijnproeverij. 

Scores en notities helpen je wijnkennis en voorkeuren. 

Als laatste mag je zeker niet vergeten om voor elke deelnemer van je professionele wijnproeverij papier en pen te voorzien. Maak notities en geef de wijnen steeds scores. Zo leer je steeds meer en meer bij over wijnen. Bovendien leer je ook zo jouw voorkeuren kennen en wat jij nu zelf lekker vindt. 

Beoordeel de wijnen steeds op kleur en intensiteit. Vervolgens de neus en de aroma’s van de wijn. En als laatste op smaak. Natuurlijk kan jezelf nog extra beoordelingen toevoegen zoals de afdronk of de combinatie met je tapas/hapjes. 

Maar welke scores je de wijnen ook geeft, zorg vooral dat je veel plezier hebt tijdens je wijnproeverij!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*