Bitterballen en kroketten: nieuw vs. traditie

Al jarenlang behoren bitterballen en kroketten tot de meest populaire snacks van het toch al zeer rijke snack aanbod in supermarkten en cafetaria’s in Nederland en België. Er is hierbij geen enkele reden om aan te nemen dat deze populariteit onder druk staat.

In het aanbod aan kroketten en bitterballen is er de laatste jaren wel een trend te ontdekken. Deze trend laat zien dat er meer soorten kroketten en bitterballen ontstaan. Nieuwe varianten sluiten doorgaans goed aan op een andere duidelijke trend, namelijk de ontwikkeling die aantoont dat veel mensen minder of geen vlees willen eten.

In de volgende alinea’s lees je welke bitterballen en kroketten als traditioneel worden gezien en welke varianten er de laatste jaren zijn bijgekomen. Je leest dan ook meteen waarin de verschillen ‘m zitten en welke gelijkenissen er bestaan tussen nieuwe en traditionele snack soorten.

Wat kun je verstaan onder traditionele kroketten en bitterballen?

De kroketten en bitterballen die in België en Nederland na de Tweede Wereldoorlog onder een groot deel van de bevolking razend populair werden hebben een vulling van rundvleesragout. Wanneer je het over traditionele bitterballen en kroketten hebt, dan gaat men er dus van uit dat je daarmee rundvlees kroketten en -bitterballen bedoelt.

In de loop van de jaren zijn hier overigens al wel varianten op ontstaan. De meest bekende hiervan zijn vermoedelijk de bitterballen en kroketten die een vulling hebben van kalfsvlees. Deze onderscheiden zich door hun volle maar milde smaak. Er zijn ook wat luxueuzere versies op de markt gebracht. Een goed voorbeeld daarvan wordt gevormd door kroketten en bitterballen met een vulling van Black Angus vlees.

Smaakvolle voorbeelden van bitterballen en kroketten in de nieuwe stijl

Waar traditionele kroketten en bitterballen in principe altijd een rundvleesvulling hebben, daar is dat bij snacks in de nieuwe stijl lang niet altijd zo. Producenten van deze snacks hebben namelijk uiteraard ook in de gaten dat de aantallen veganisten, vegetariërs en flexitariërs de laatste jaren behoorlijk aan het groeien zijn. Steeds meer mensen wensen namelijk hun vleesconsumptie flink te verminderen of zelfs helemaal weg te laten.

Om mensen die geen vlees willen eten tegemoet te komen hebben verschillende producenten van snacks besloten om ook vegetarische varianten op de markt te brengen. De volgende varianten zijn hiervan waarschijnlijk het meest bekend en geliefd bij het grote publiek:

  • Kroketten en bitterballen met een kaasvulling. Met name exemplaren met een vulling van Old Amsterdam kaas doen het hierbij uitstekend.
  • Vegetarische bitterballen en kroketten. Hierbij bestaat de vulling grotendeels uit gesmoorde groenten en groentebouillon. Opvallend is dat de textuur en de smaak enorm lijken op traditionele varianten. Zowel vegetariërs als vleesliefhebbers kunnen hier dus van genieten.

Door snacks zoals hierboven aan het assortiment toe te voegen zorgen snackproducenten ervoor dat consumenten meer relatief gezonde snacks kunnen kiezen. Bovendien zorgt de opkomst van vleesloze snacks voor een vermindering van dierenleed en een positieve impact op het milieu.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*