Beter slapen? Met deze sokken tip vertrek jij binnen no-time naar dromenland

Met sokken aan naar bed…Er zijn mensen die erbij zweren en er zijn mensen die ervan gruwelen. En veel gehoord: je moet je lichaam niet zo verwennen want dan wen je aan al die warmte. En on top of that moeten we toegeven; elegant staat het ook niet altijd. Maaruh…is het echt zo erg om te slapen met sokken aan? Wij zochten het voor je uit.

Slapen met je sokken aan: do or don’t?

Om een antwoord op die vraag te krijgen hebben we ons ondergedompeld in verschillende slaaponderzoeken. Een hot topic, want dat zijn er gigantisch veel. En ja, ook is er onderzoek gedaan naar het dragen van sokken in bed. En wat blijkt? Sokken dragen om koude voeten tegen te gaan in bed is absoluut een goed idee. Sterker nog “Je kunt niet slapen met koude voeten”, volgens Roy Raymann, slaapexpert bij Philips Research. Ook Zwitsers onderzoek aan de universiteit van Zürich toont aan dat de groep mensen met warme voeten eerder in slaap viel dan de groep mensen die het zonder sokken moesten stellen. 

Jan den Heijder van het Medisch Centrum Leeuwarden bevestigd dit. Hij stelt dat het absoluut zinvol is om met sokken aan te slapen. Volgens hem bevorderen warme voeten het in slaap vallen. Volgens dokter Jess Andrade van the University of Massachusetts Medical School komt dit doordat het warme voeten de vaten openen en het afkoelen van het lichaam bevordert. 

Dat klinkt een beetje strijdig. Maar het zit zo: overdag is je lichaam actief bezig met de bloedcirculatie in je romp en je hoofd, om je vitale organen warm te houden. In de nacht hebben we onze hersenen en andere organen minder nodig en mogen zij rusten. De bloedcirculatie verplaatst zich dan van je romp en hoofd naar je huid. Hét signaal voor je hersenen om rustig in slaap te vallen. Als je voeten of handen koud zijn dan lukt het je lichaam niet om deze warmte verplaatsing uit te voeren en krijgt je lichaam het signaal dat het actief moet blijven. Koude voeten is eigenlijk een signaal naar je lichaam dat het plekje waar je bent niet warm genoeg is om in slaap te vallen.  

Maar hoe zit het dan met het veelgehoorde advies dat je moet slapen in een koele slaapkamer? Dat klopt helemaal. Voor je hoofd is het lekker om in een frisse omgeving te slapen, voor de rest van je lichaam is het prettig om in een dik, donzig dekbed naar dromenland te vertrekken. 

En dit is wanneer je geen sokken aan moet trekken in bed

Heb je eenmaal koude voeten? Dan helpen sokken niet om ze op te warmen. Sokken isoleren, dus bij koude voeten isoleren ze vooral kou. Neem een (voeten)bad voor het slapen gaan of leg een kwartiertje van tevoren een kruik in bed en trek daarna pas je sokken aan. Geen strak model, want de bloedcirculatie mag niet afgekneld worden. Teveel gedoe voor jou? Een snelle oplossing is om een paar verwarmde sokken in de avond aan te trekken. Nooit van gehoord? Dat zijn sokken met een kleine batterij die jouw voeten enkele urenlang een weldadige warmte bezorgen. Met één druk op de knop voel je binnen 30 seconden je koude voeten lekker opwarmen. De verwarmde producten van HeatPerformance® helpen je de kou door!

Vanaf nu stap jij nooit meer in bed met koude voeten, tenzij je wakker wilt blijven om die oerspannende serie af te kijken of die sensationele thriller uit te lezen…

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*