Betaal jij nog wel eens contant?

Met de komst van de pinpas nam het betalen met contant geld al enorm af. Tegenwoordig zijn er zelfs steeds meer mensen die nooit meer contant geld op zak hebben, en uitsluitend met pasjes betalen. Behoor jij ook tot die groep?

Vroeger

Vroeger, heel vroeger, bestonden er nog geen automaten die geld gaven als je je bankcode intoetste. Wilde je contant geld, dan ging je naar de bank en nam je dit aan het loket op.

Deze tijden liggen inmiddels al ver achter ons. De introductie van de geldautomaten was een hele grote verandering, plotseling kon je geld opnemen zonder dat hier een persoon aan te pas kwam. En dat deden we dan ook massaal, want het betalen met je bankpas in winkels was op dat moment nog niet overal mogelijk. En los daarvan, het was heel normaal om altijd contant geld op zak te hebben en hier een groot deel van je aankopen mee af te rekenen.

Ook deze tijden zijn inmiddels veranderd. Vrijwel overal kun je nu met je kaart betalen, en dus is de noodzaak om altijd contant geld bij je te hebben inmiddels verdwenen. Ook winkels hebben actief campagne gevoerd, en doen dit nog steeds, om mensen aan te moedigen vooral met hun pasje te betalen. Een winkel waar geen contant geld in huis is, is tenslotte een stuk minder aantrekkelijk voor overvallers: er valt geen geld te halen!

Heb jij nog cash bij je?

Nu er nog maar heel weinig plekken zijn waar je cash geld wordt gewaardeerd, is de noodzaak om het bij je te hebben vrijwel nihil. Veel mensen kiezen er wel voor om altijd een klein bedrag op zak te houden, voor het geval er plotseling een storing is bij de betaalautomaat.

Door het verdwijnen van contant geld, zijn ook de portemonnees veranderd in de loop der jaren. Waar vroeger de nadruk lag op genoeg vakjes voor je muntgeld en je briefjes, is dat in de loop der jaren veranderd en dienen portemonnees nu vooral om pasjes op te bergen. Merken als My walit hebben bijvoorbeeld zelfs portemonnees in het assortiment waar je eigenlijk geen contant geld meer in kwijt kunt, ze zijn alleen bedoeld voor pasjes. Ook andere merken als Castelijn en Beerens gaan steeds vaker die kant op.

Praktisch, want dergelijke exemplaren nemen een stuk minder ruimte in beslag in je tas of broekzak, en zijn lekker overzichtelijk. De traditionele portemonnees zijn ook nog steeds wel te vinden, maar lijken meer te zijn gemaakt voor de liefhebber: praktisch gezien hebben we ze al jaren niet meer nodig.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*