Alles wat je moet weten over koeien melken

De schappen in de supermarkt liggen vol met melk. We weten allemaal dat de reguliere melk, zoals wij die kennen, van de koe komt. Om de melk uit de koe te krijgen, moet deze gemolken worden met een speciale melkmachine waar een melkslang aan zit. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe vaak dat gebeurt, lees je in dit artikel.

Melk geven

Een koe kan melk geven, een stier niet. Voordat een koe melk kan geven, moet het eerst een kalfje hebben gekregen. De koe wordt daarvoor drachtig gemaakt. Na de geboorte wordt het kalfje uiteindelijk bij de moeder weggehaald, waardoor de boer de melk van de koe op kan vangen. Net zoals bij mensen, blijft de melkproductie bij koeien niet eeuwig doorgaan. Het wordt steeds een beetje minder. Daarom wordt de koe elk jaar opnieuw drachtig gemaakt, zodat de melkproductie optimaal blijft.

Hoe vaak melken?

Koeien worden over het algemeen twee keer per dag gemolken. Vroeger deed de boer dit met de hand. Dan moest hij een emmer onder de koe plaatsen en met zijn hand de melk uit de uier knijpen. Omdat boeren vaak tientallen en soms zelfs meer dan honderd koeien hebben, was het melken een tijdrovende klus. Tegenwoordig zijn er melkmachines en zelfs melkrobots te koop. Bij een melkmachine wordt er door de boer een soort zuignap op de uier van de koe geplaatst, die het zuigen van een kalfje nabootst. De melk wordt opgevangen in grote tanks. Bij een melkrobot hoeft de boer er helemaal niet meer aan te pas te komen. In de halsband zit dan een chip waardoor de robot weet welke koe het is en hoe vaak deze al gemolken is. Een robot is erg duur in aanschaf, maar uiteindelijk krijgt de boer er ontzettend veel tijd voor terug. Ook levert het gebruik van een melkrobot nog andere voordelen op. De melkproductie is hierdoor groter. Waar een koe normaal twee keer per dag gemolken wordt, is dit met een melkrobot gemiddeld tweeënhalf tot drie keer per dag. Hoe vaker de koe gemolken wordt, hoe meer melk de koe geeft.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*