5 tips voor mooi en gezond haar

Mooi en gezond haar is een onovertroffen sieraad dat de natuur ons biedt. Daarnaast is het ook nog eens een goede bescherming van de kwetsbare hoofdhuid en de zo belangrijke grijze cellen die daaronder liggen. Hieronder vind je een aantal tips om je haar mooi en gezond te houden.

1. Vind jouw shampoo

Wist je dat het woord shampoo uit het Hindi komt? Het betekent daar zoiets als masseren en kneden. En dat is eigenlijk ook precies wat je doet als jij je haar wast met een dergelijk product. Het is een van de kappersbenodigdheden die onmisbaar is bij een goede haarverzorging. Jij bent zelf degene die het beste kan bepalen welke shampoo het beste past bij jouw haar.

2. Geef ook je haar rust

Vet haar is ten dele erfelijk bepaald, maar de manier waarop jij met je haar omgaat, heeft er ook veel mee te maken. Bij ieder haar op je hoofd zit ook een talgkliertje. Talg houdt de hoofdhuid soepel en beschermt deze. Op den duur komt deze vettige substantie ook in je haar terecht. Hoe snel dat gebeurt, bepaal je voor een deel zelf door je haar regelmatig te kammen of er met je handen in te zitten. Verwijderen met shampoo is niet moeilijk, maar dan gaan de talgkliertjes weer extra aan de gang en begint het probleem opnieuw.

3. De conditioner

Heeft een conditioner zin? Het antwoord is eenvoudig: ja. Als jij jouw haar wast gaan de haarschubben open. Talg en andere verontreinigingen kunnen dan door de shampoo worden verwijderd. De haarschubben blijven daarna nog een tijdje openstaan en dat is uiteraard niet echt een goed idee om het haar lang schoon te houden. Een conditioner sluit de schubben en bevat andere verzorgende stoffen.

4. Voorkom blootstelling aan de zon

Licht is belangrijk voor je gezondheid, maar dat de zon niet goed is voor onbeschermde huid beseft iedereen inmiddels. Maar hetzelfde geldt ook voor de cellen waaruit je haar is opgebouwd. Veel vrouwen vinden het wel prettig als hun haar in de zomer ‘blonder’ wordt onder invloed van het zonlicht. In feite houdt het natuurlijk in dat pigment verdwijnt onder invloed van het zonlicht. En wat is de reden dat haar grijs wordt? Juist, het verdwijnen van pigment. Iets om over na te denken.

5. Voorkom die gelige gloed

Heb jij het geluk om blond haar te hebben? Het is immers de kleur die het meest bewonderd wordt. Maar als je een lichte kleur blond hebt of de eerste grijze haren zichtbaar worden, bestaat er dat risico op zo’n lelijke gele gloed die vooral goed zichtbaar is in (zon)licht. Er zijn tegenwoordig no-yellow shampoo’s op de markt, die ook zilvershampoo worden genoemd. De bekendste is wellicht die uit de lijn kappersbenodigdheden van Fanola. De werking van een dergelijk product berust op de hoeveelheid pigment in een complementair kleur. Je ziet het al aan de kleur van de shampoo die blauw-paars is. Hiermee kan je een gelige gloed derhalve neutraliseren. Bekijk het effect na een paar behandelingen maar eens in het zonlicht.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*