
Krijg jij ook de kriebels van de zomerse zonnestralen en kan je niet wachten om aan de slag te gaan met een barbecue? Kruip dan gauw achter dat rooster, want barbecueën is een heerlijke belevenis. Weet echter wel, dat het niet zo makkelijk is als je denkt. Alhoewel het bakken van een simpele hamburger een fluitje van een cent is, komt er bij veel vleessoorten en andere producten wat meer kijken. De tips die je hier leest, helpen jou als beginnende barbecueër een eindje op weg.
1 Ga na welk soort barbecue het beste bij jou past
Voor je een barbecue gaat kopen, denk je goed na welk type het beste bij jou past. Een elektrische barbecue is het makkelijkst in zijn gebruik. Ook gebruik je dit type als je over een balkon beschikt. Koop je bij bbq-zaak.nl een gasberbecue, dan koop je een apparaat dat zijn temperatuur gemakkelijk laat regelen. Des te meer branders, des te handiger de bereiding. De houtskoolbarbecue is de meest klassieke variant, waarbij de meeste technieken komen kijken.
2 Houd rekening met het verschil tussen houtskool en briketten
Wil jij graag een klassieke houtskoolbarbecue vanwege die traditionele rooksmaak? Wees je dan ook bewust van het verschil tussen houtskool en briketten. Houtskool verbrandt sneller, bereikt een hogere temperatuur en zorgt voor meer vlammen. Ideaal dus voor direct grillen en barbecues zonder deksel. Briketten werken iets trager en worden minder warm, maar behouden hun temperatuur wel langer. Tussentijds bijvullen is dus niet nodig. Briketten zijn ideaal voor vlees dat langzaam dient te garen.
3 Gebruik geraffineerde olijfolie
Bij een barbecue kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je olie gebruikt. Dat geldt wanneer je gebruikmaakt van niet-geraffineerde, extra vierge olijfolie. Wanneer deze olie tijdens het grillen op de kolen valt, geeft dit niet alleen vervelend gespetter, maar is dit dus ook nog eens ongezond. Gebruik die extra vierge olijfolie dus alleen voor de salades en brooddips en kies bij het marineren van vlees voor de goedkopere, geraffineerde olijfolie. Voordat je het vlees of de vis op het rooster legt, dep je het overtollige vet af met keukenpapier.
4 Werk met verschillende temperatuurzones
Grill je verschillende etenswaren, dan heb je verschillende temperatuurzones nodig. Die garnalenspies heeft namelijk minder hitte-intensiteit nodig dan bijvoorbeeld die kippenpoot. Met een gasbarbecue stel je verschillende temparatuurzones handig in met behulp van de verschillende branders. Heb je slechts één brander, dan leg je producten die langzamer moeten garen aan de buitenkant van het rooster. Met een houtskoolbarbecue bereik je hetzelfde door de kolen ongelijk te verdelen over de grill. Ook zo ontstaan warmere en koudere zones.
5 Zorg voor een gebalanceerde maaltijd
Een barbecue is voor veel mensen het uitgelezen moment om de carnivoor in zichzelf vrij te laten. Vlees voert dan ook altijd de boventoon. Echter wordt het steeds meer een trend om ook van een barbecue een gebalanceerde, zo mogelijk gezonde, maaltijd te maken. Vergeet dus ook zeker de bijgerechten niet. Maak een lekkere salade. Ook bijgerechten van pasta of couscous doen het goed. Brood en zelfgemaakte dips mogen ook niet ontbreken. Zo wordt het genieten pas echt compleet. Meer tips voor een gezonde barbecue vind je hier.
Laat een reactie achter