3 essentiële tips om je sportgewoontes vast te houden

sportgewoontes

Veel mensen beginnen vol goede moed met sporten. Alles gaat goed en je hebt veel energie. Dan sport je iets minder. Daarna sla je misschien een weekje over. Uiteindelijk ben je een maand verder en realiseer je dat je er eigenlijk niet eens meer aan gedacht hebt. Hoe kun je deze verwatering voorkomen?

Kies voor een sport die je motiveert

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch zie je nog veel mensen die gewoon een sport doen omdat het sportief en actief klinkt. Dat kan misschien zo zijn, maar een sport waar je ook echt plezier uit haalt heeft een veel beter effect op je lichaam en geest. Als je de standaard opties als joggen en de sportschool maar niets vind, kijk verder naar andere sporten zoals squashen, verschillende teamsporten, of krachttraining. Experimenteer veel voordat je opgeeft, de meeste sportinstanties hebben mogelijkheden tot proeftijd of een eenmalige sportdag, perfect voor als je nog twijfelt.

Wees realistisch

De neiging is om bij het begin van de sport al meteen de dromen over het uiteindelijke resultaat. Dit zal vaak alleen maar negatief uitpakken, wat het duurt nog wel even voordat je dat doel zal bereiken. Het is veel belangrijker om op korte termijn eerst je best te doen een gewoonte te maken van de sport.  Dat zou je eerste doel moeten zijn. Daarna kijk je hoe het gaat en wat voor effect het heeft op je lichaam, en pas daarna kun je effectieve doelen stellen die je zou willen bereiken.

Wissel af

Het gebeurd al snel dat je in een vaste sleur komt te zitten waar je jezelf moet forceren om elke week weer hetzelfde te doen. Wees daarom alert op je gevoel. Als je eigenlijk totaal geen zin hebt om iets te doen, kijk dan of er alternatieven zijn. Misschien is een rondje hardlopen nu juist wat je nodig hebt in plaats van dat potje tennis wat op je schema staat. Wees niet te bang om hierin te variëren. Als je maar niet te vaak de bank verkiest over de sport.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*